Apeli meštana Šida uvaženi – migranti bez porodice biće razmešteni RTS

Objavljeno: 17.04.2017. 20:13 Izmenjeno: 17.04.2017. 20:13

Nedelju dana od incidenta, kada je migrant naoružan sekirom opljačkao kuću u Šidu, meštani čekaju najavljeno razmeštanje jednog broja izbeglica iz prihvatnih centara u njihovom mestu. U Komesarijatu za izbeglice kažu da će rasteretiti svaki preopterećen kamp.

Nakon poslednjeg problema u Šidu, za 180 migranata nova adresa je Preševo.

Teret krize mora da se deli jednako, a mesta ima u gotovo svim centrima u 16 gradova i opština u Srbiji, kažu u Komesarijatu.

„Premeštaj migranata radiće se na taj način da tamo gde ih ima više biće premešteni u lokalne samouprave i centre. Gde ih ima manje i to ćemo raditi tako da poštujemo jedinstvo porodice, odnosno tamo gde su mahom samci, premeštaćemo samce“, kaže Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

U kampovima koji su podignuti kao usputna stanica, teško da može da se živi, opominju u Centru za pomoć tražiocima azila. Migranti se u Srbiji sve duže zadržavaju.

„Većina njih nema pravno regulisan boravak u Srbiji. Ako ih selite iz jednog kampa u drugi, morate da imate u vidu da ti ljudi imaju adekvatnu psihosocijalnu podršku i da se sa njima nešto radi. Ako mislimo da upravljamo ovim problemom, u protivnom, ja ne vidim da bilo koja mera premeštanja iz jednog kampa u drugi može dalekosežno da reši problem“, kaže Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana