Apel za smanjenje potrošnje vode Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 14.01.2017. 17:06 Izmenjeno: 14.01.2017. 17:06

U narednih deset godina obnavljaćemo sistem a do sada smo obnovili crpne stanice i reni bunare tako da će snabdevanje iz „Makiša 2” biti uredno, uz apel stanovništvu da i oni budu umereni u potrošnji, poručuju gradski čelnici.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović i gradski menadžer Goran Vesić posetili su danas pogon vodovodne mreže „Dušanovac” i obišli radnike koji otklanjaju kvarove na uličnim cevovodima pred početak druge smene.

Mladenović je istakao da ovo preduzeće podnelo najveći teret tokom ledenog talasa.

–    Upravo su radnici „Beogradskog vodovoda i kanalizacije” doprineli da građani što manje osete sve posledice ovako niskih temperatura. Grad Beograd je još 5. januara na sedici Gradskog štaba za vanredne situacije doneo zaključke o pripremi celog sistema za ovakvo vreme, jer smo pretpostavili da će biti dosta kvarova na infrastrukturi. Tokom vikenda bilo je više od sto intervencija i da nismo napravili dobar dogovor život u gradu bi bio mnogo teži. Povećali smo broj ekipa, dodatno angažovali više ljudi i na vreme izlazili na teren i tako sistem vodovoda dovodili u ispravnost. Ispod Beograda nalazi se 3.600 kilometara vodovodne mreže a u ranijim periodima nije bilo dovodljno volje da se ona obnavlja. To su radovi koji koji se ne vide ali su od vitalne važnosti i mi ćemo u narednom periodu obnavljati vodovodnu i kanalizacionu mrežu. U narednih deset godina obnavljaćemo sistem a do sada smo obnovili crpne stanice i reni bunare tako da će snabdevanje iz „Makiša 2” biti uredno, uz apel stanovništvu da i oni budu umereni u potrošnji – istakao je Mladenović.

Gradski menadžer  zahvalio se Beograđanima koji su pozitivno reagovali na jučerašnji apel za potrošnju vode.

–    Jutros smo imali sastanak Kriznog štaba u  „Vodovodu” i potrošnja je smanjena u odnosu na juče ali još uvek nije dovoljno. Nalazimo se na ivici proizvodnje a razlog je što jedan broj građana iz prigradskih naselja stalno drži slavine otvorenim  jer veruju da na taj način mogu da spreče zaleđivanje vode u cevima, što je zabluda. Zato apelujemo na građane da smanje potrošnju, a kao ilustracija može poslužiti podatak da je jučerašnja potrošnja vode bila jednaka letnjoj sezoni. To je trenutno najveći komunalni problem u gradu, snega i leda više nema, kvarova je sve manje ali čeka nas još nekoliko hladnih talasa i moramo biti oprezni – istakao je Vesić.

On je podsetio da je prosečna starost  cevi između 40 i 50 godina a da je 10 odsto vodovodne i kanalizacione mreže staro između 50 i sto godina.

–    Decenijama unazad nije se sistematski radilo na obnovi mreže, a evropski standard je godišnja zamena dva posto mreže godišnje. Mi ćemo ove godine uraditi 70 kilometara vodovodne i 60 kilometara kanalizacione mreže i  trudićemo se da svake sledeće godine održimo taj tempo. Usvojili smo desetogodišnji plan kompletne zamene mreže i izgradnje nedostajuće kanalizacione mreže, što je ogroman posao, a tako je i sa drugom infrastrukturom Beograda, koja je veoma stara. Mi danas plaćamo cenu nekih drugih vremena i moraćemo da mnogo više ulažemo u narednim decenijama kako bi infrastrukturu grada doveli na nivo razvijenog evropskog grada – istakao je Vesić.

Generalni direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” Dragan Đorđević naglasio je da je u prvom prioritetu od 5. januara bilo više od 200 intervencija koje su sanirane.

–    Mi dnevno dobijamo  preko 50 prijava kvarova od čega je 30 u prvom prioritetu. U prvoj i drugoj smeni je dnevno angažovano 40 ekipa, a mnogi radovi iz prve smene prebacuju se u drugu, tako da smo zbog broja radnika i mehanizacije koju imamo u minusu za deset do 15 kvarova dnevno a koji se zbog toga prebacuju na sledeći dan. Sitnije kvarove otklanja osam posebnih ekipa, i apelujem na građane da vode računa o mernim mestima i unutrašnjim instalacijama kako ne bi dolazilo do zamrzavanja i pucanja cevi – istakao je Đorđević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana