Inostrani mediji: Vučić za odbranu zakona i reda u zemlji Tanjug

Objavljeno: 17.03.2019. 17:06 Izmenjeno: 18.03.2019. 13:01

Američka agencija AP izvestila je da se predsednik Srbije založio za odbranu zakona i reda u zemlji dan nakon što su pristalice opozicije upale u nacionalnu televiziju, protestujući protiv onoga što oni tvrde da je autokratska vlast.

foto Tanjug

Navodi se da se, dok je Vučić držao  konferenciju za medije u zgradi Predsedništva u centru Beograda, stotine pristalica opozicije okupilo ispred, zahtevajući njegovu ostavku.

AP navodi da je bilo izveštaja o čarkama sa policijom.

Navodi se da je tokom obraćanja, prenošenog na televiziji, Vučić u više navrata opozicione lidere okarakterisao „fašistima, huliganima i lopovima“.

AP navodi da su pripadnici policijskih jedinica za razbijanje demonstracija sinoć uklonili stotine ljudi, uključući opozicione lidere, koji su upali u sedište Radio-televizije Srbije kako bi osudili njeno izveštavanje koje smatraju veoma pristrasnim.

Navodi se da je ovo prvi veliki incident nakon meseci mirnih protesta protiv Vučića, na kojim je tražena njegova ostavka, pošteni izbori i slobodni mediji.

Blumberg: Vučić upozorio da nasilje neće biti tolerisano

Američke agencija Blumberg izvestila je da se srpski predsednik Aleksandar Vučić sauočio sa besnim demonstrantima u Beogradu, upozorivši da nasilje neće biti tolerisano.

Agencija navodi da je Vučić na konferenciji za medije u Predsedništvu, nakon što je policija sinoć upućena da povrati javni red i mir pošto što su demonstranti ušli u zgradu Radio-televizije Srbije, zahtevajući nepristrasno izveštavanje javnog servisa.

Agencija navodi da su protesti održavani svakog vikenda od početka decembra, tražeći slobodu medija, bolju vladavinu prava i slobodne i pravedne izbore.

Blumberg ocenjuje da je nezadovoljstvo javnosti u porastu na Zapadnom Balkanu, gde demonstranti vrše pritisak na vlasti u Crnoj Gori i Albaniji zbog korupcije i pozivaju tamošnje lidere da se sklone s vlasti.

Rojters:Skup antivladinih demonstranata ispred Predsedništva

Britanska agencija Rojters izvestila je da je nekoliko hiljada antivladinih demonstranata danas organizovalo okupljanje ispred rezidencije predsednika Srbije Aleksandra Vučića zahtevajući veće medijske slobode i slobodne i pravedne izbore, dan nakon što su, na kratko, upali u zgradu državne televizije.

Rojters, pozivajući se na svog fotoreportera, navodi da su pripadnici policijskih jedinica za razbijanje demonstracija koristili biber sprej protiv male grupe demonstranata nakon što su ovi pokušali da kamionom sa zvučnicima priđu bliže Predsedništvu.

Navodi se da su demonstranti, koji su ovakva okupljanja organizovali svakog vikenda više od tri meseca, duvali u pištaljke i vikali „ostavka“, dok je Vučić držao konferenciju za medije u zgradi Predsedništva.

Rojters navodi da su se ti protesti proširili po drugim gradovima Srbije, ali primećuje da je broj demonstranata van Beograda ostao mali.

Agencija navodi se da su sinoć demonstranti na kratko zauzeli zgradu državne televizije u prestonici, besni zbog onoga što smatraju oskudnim izveštavanjem o njihovim protestima u srpskim državnim medijima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana