AP, Rojters: Vučić najverovatnije novi premijer

Objavljeno: 04.03.2016. 09:55 Izmenjeno: 04.03.2016. 09:55

Srpska napredna stranka „daleko je ispred“ ostalih političkih stranaka, prenosi britanska agencija Rojters, pozivajući se na ankete javnog mnjenja.

Svetske agencija AP i Rojters prenele su vest o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji uz procenu da će aktuelni premijer Aleksandar Vučić najverovatnije ponovo biti na čelu Vlade Srbije.

„Uveliko se očekuje da će Vučić voditi narednu srpsku vladu“, navodi američka agencije Asošijeted pres (AP), podsećajući da je Srpska napredna stranka sada u koalicionoj vladi sa nekoliko manjih partija.

„Vučić će najverovatnije dobiti drugi mandat“, navodi Rojters u tekstu u kojem prenosi da je Vlada Srbije uputila srpskom predsedniku Tomislavu Nikoliću predlog da raspusti parlament i raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Rojters podseća da SNS ima 158 od 250 mesta u parlamentu i ističe da kritičari smatraju da SNS pokušava da iskoristi veliku podršku u narodu, koju pokazuju ankete, pre nego što počnu da se osećaju bolne posledice reformi, kao što su otpuštanja u javnom sektoru.

„Investitori izgleda veruju da će buduća vlada SNS primenjivati reforme na koje se obavezala u sklopu dogovora sa MMF-om o zajmu 1,2 milijarde evra. Međutim, postoje rizici da će izborna kampanja usporiti reforme neophodne za smanjenje javnog duga, koji sada iznosi 75 odsto nacionalnog dohotka“, navodi britanska agencija.

Rojters dodaje da se očekuje da će Nikolić raspisati izbore za 24. april, a AP navodi da je iz Kabineta predsednika saopšteno da će Nikolić raspisati izbore u petak.

Vučić je juče uputio predsedniku Srbije predlog da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike, sa obrazloženjem da je vladi potreban jasan mandat da završi reforme, obezbedi evropski životni standarda građanima i omogući Srbiji da bude „na ulaznim vratima evropske porodice naroda“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana