Antologija „Pre vremena čuda“, omaž Pekićevoj umetnosti RTS, Foto/Printscreen/Youtube

Objavljeno: 27.07.2020. 18:31 Izmenjeno: 27.07.2020. 18:31

Povodom 90 godina od rođenja Borislava Pekića priređena je antologija „Pre vremena čuda“. Šesnaest domaćih pisaca različitih generacija i stilova ovako se odužilo velikanu naše književnosti čije su reči i danas aktuelne, a dela ostaju trajna inspiracija i baština.

Tekst preuzet sa sajta RTS-a / Pripremio Marko Rajković

Knjigu otvara dokumentarni zapis Filipa Davida o londonskim susretima sa Pekićem, a antologija je uokvirena „Pismima iz tuđine“ Vesne Goldsvorti.

U poglavlju „U Pekićevoj bašti“ zastupljeno je 14 raznorodnih priča koje sadržajem i načinom pripovedanja predstavljaju omaže Pekićevoj umetnosti ili samog pisca pretvaraju u književnog junaka.

„Tako da smo dobili jednu knjigu u kojoj se nalaze priče o Pekiću, koje su uglavnom pisali da tako kažemo, ovi malo stariji, iskusniji pisci, a druge priče tematizuju Pekićev poetički pristup i Pekićeve teme. A korona se ‘pobrinula’ da ‘Besnilo’ bude glavni motiv i time su se uglavnom bavili žanrovski pisci“, kaže Vule Žurić, priređivač antologije.

Fantazmagorični svet Borislava Pekića, mitovi i istorijske hronike uvek su imali ishodište u suočavanju sa savremenim dobom i beskompromisnoj borbi za čovekovo pravo na slobodu.

„Kad skupite današnje srpske pisce vidite da svako od njih obdelava po neki delić tog velikog univerzuma ili poneko malo more ili neki zaliv tog velikog okeana Borislava Pekića“, ističe pisac Mihajlo Pantić.

Antologija „Pre vremena čuda“ objedinila je književne glasove koji su uz Pekića gradili svoj poetički i etički pogled na svet, bilo da su ga poznavali, učili od njega postajući pisci bilo da su ga otkrivali decenijama kasnije na policama biblioteka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Delimično oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 30°C
Min: 20°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana