Održan antivladin protest u Prištini Tanjug

Objavljeno: 14.05.2016. 12:03 Izmenjeno: 14.05.2016. 16:26

U centru Prištine više hiljada pristalica opozicije izrazilo protest zbog sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom i formiranja Zajednice srpskih opština sa koga je poručeno da je kosovska vlada korumpirana i da treba da ode.

 

Demonstranti na trgu ispred zgrade vlade u Prištini nosili su kosovske zastave, zatim, zastave Albanije, SAD, Nemačke, kao i transparente „Kosovo do Čakora“, „Ostavka“, „Demokratija, ne autokratija“, „Isa je srpski čovek“.

Na skupu pod motom „Za dostojanstvenu državu“, obratili su se  lider Alijanse za budućnost i Inicijative za Kosovo Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj koji su optužili kosovsku vladu da ugrožava „ustav zemlje“, i da „antiustavna vlada mora otići“.

Haradinaj je rekao da Kosovu prete dve opasnosti, kako tvrdi, nepravedno mešanje Srbije, kao i kosovska vlada koja je korupcijom uništila ekonomiju i ometa pravnu državu.

Ljimaj je optužio kosovsku vladu da umesto da radi na promeni stanja, trudi se da prevari građane trgovinom, tvrdeći „dobijamo vize, dajemo zemlju“.

„Kasnije ćete videti drugu trgovinu – prihvatamo ZSO i stvaramo Vojsku Kosova“, rekao je Ljimaj.

Nekoliko hiljada demonstranata je i danas skandiralo protiv ZSO i demarkacije sa Crnom Gorom, kosovskog predsednika Hašima Tačija, premijera Ise Mustafe i Vlade Kosova.

Protest, “Protiv Vlade Kosova”, koji su danas organizovale dve opozicione kosovske stranke Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo bio je prvi u kojem nije učestvuje treća kosovska opoziciona stranka “Samoopredeljenje”.

U Prištinu je pre protesta stiglo na desetine autobusa sa demonstrantima, a najviše blizu pedeset, kako prenose kosovski mediji, stiglo ih je iz Dečana.

U gradu su bile stacionirane jake snage Kosovske policije koje su bile raspoređene ispred zgrade Vlade i Skupštine Kosova.

Kosovska opozicija seriju protesta u Prištini započela je oktobra 2015. godine, neki od njih bili su nasilni. Poslanici kosovske opozicije od nasilja nisu prezali ni u Skupštini Kosova gde su upotrebom suzavca sprečavali održavanje sednica.

Kosovska opozicija protivi se formiranju Zajednice srpskih opština i demarkaciji sa Crnom Gorom dok izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova, protiv kojeg su takođe protestvovali, smatraju protivustavnim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 30°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 31°C
Min: 20°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana