Antitela u krvi od sedam meseci do godinu dana Studio B

Objavljeno: 06.11.2020. 14:20 Izmenjeno: 07.11.2020. 12:36

Studio B istraživao je koliko dugo traje otpornost na korona virus kod osoba koje su preležale tu, još uvek nedovoljno istraženu bolest.

Doktor Marija Gnjatović, naučni saradnik u Institutu za primenu nuklearne energije INEP, kaže za našu televiziju, da se antitela dugo zadržavaju u krvi pacijenata koji su preležali virus kovid 19, što nam, kako kaže, pokazuje da su te osobe otpornije na novo oboljevanje, bar u narednih godinu dana.

U Institutu za primenu nuklearne energije Univerziteta u Beogradu redovno se rade, i analize i provera stanja pacijenata koji su preležali korona virus, kaže naučni saradnik Marija Gnjatović, i dokazano je, objašnjava, da se antitela u krvi osoba koje su imale teži oblik bolesti, zadržavaju i do sedam meseci.

Kod pacijenata koji su imali blaži oblik bolesti, dešava se da vrednost antitela padne na nemerljive količine, objašnjava doktor Marija Gnjatović, ali ističe, da to ne znači da su pacijenti potpuno nezaštićeni.

Kada su u pitanju osobe za koje se pretpostavlja da su po drugi put obolele od korona virusa, Marija objašnjava da ništa još nije dokazano, ali se, kako kaže, uglavnom radi o nezalečenim prvim infekcijama.

U Institutu za primenu nuklearne energije INEP, dnevno se napravi oko dve hiljade seroloških testova, navodi Gnjatovićeva i objašnjava da su u pitanju testovi koji se rade iz krvi, a koji mogu da pokažu da li smo trenutno bolesni, kao i da li smo, ovu tešku bolest, već preležali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana