Antidot podseća na neispunjeno obećanje Saše Jankovića Antidot

Objavljeno: 30.06.2018. 15:56 Izmenjeno: 30.06.2018. 20:43

Povodom isteka zakonskog roka tokom kojeg Saša Janković nije ispunio javno dato obećanje da će tužiti medije koji su objavili da je bio doušnik pod kodnim imenom „Step“, Medijska mreža zapadnog Balkana Antidot uputila je saopštenje za javnost.

Tačno 6 meseci nakon što je Saša Janković javno obećao da će podneti tužbu protiv svih medija koji su preneli otkriće Antidota da je bivši Zaštitnik građana, pod kodnim imenima „Step“ i „Lantis“ godinama radio kao doušnik za službu Državne bezbednosti, obaveštavamo javnost da je 28. juna 2018. zakonski rok za tužbu istekao i da, naravno, Janković nikoga nije tužio, baš kao što smo i pre šest meseci javno ukazivali.

Dana 27. decembra 2017. godine, samo dan nakon objave Antidotovog teksta „Saša Janković godinama bio saradnik službi bezbednosti“, lider Pokreta slobodnih građana izbegao je da odgovori na novinarska pitanja, tražeći da se umesto njega oglasi BIA. Javno smo tada pozvali dugogodišnjeg informatora Državne bezbednosti, pod kodnim imenima „Lantis“ i „Step“, da podnese tužbu protiv Antidota, kako bi se pred sudom obelodanila dokumenta sa oznakom službene tajne. Iako je istog dana javno najavio tužbe protiv medija koji su tu informaciju preneli, 6 meseci kasnije, kada je zakonski rok za tužbu istekao, Janković to naravno nije uradio, stoji u saopštenju Antidota.

Umesto što u izrežiranom intervjuu za dnevni list „Blic“, sebe predstavlja kao neku značajnu političku ličnost, pošto ga naravno novinar nije ni pitao da objasni kako kao dugogodišnji saradnik DB-a misli da može da bude vođa bilo kakvih građana, a posebno slobodnih, Saša Janković javnosti duguje odgovor na pitanje zbog čega je ponovo javno obmanuo i slagao građane Srbije, ali i na sva ona pitanja koja su mu postavili novinari Istraživačkog tima Antidota: da li je u ratu na prostoru bivše SFRJ učestvovao samo kao mobilisani pripadnik JNA ili je bio i pripadnik dobrovoljačkih i paravojnih formacija; da li je zaista kao pripadnik JNA bio u Vukovaru kako se hvalio svojim drugovima u Loznici ili, pak, onog o razlozima zbog kojih do današnjeg dana, uprkos još jednom javno datom suprotnom obećanju, uporno odbija da dozvoli objavu svog vojnog dosijea u kome su zabeleženi detalji o njegovom učešću u ratu.

Podsećamo, navodi se u saopštenju, da je u dosijeu Antidota objavljeno da je Saša Janković godinama sarađivao sa službom Državne bezbednosti, do koje je stigao tako što je samoinicijativno ponudio svoje usluge; da mu je veza sa službom bio operativac Budimir Delić, koga je Janković kasnije angažovao kao svog savetnika za bezbednost u vreme dok je bio Zaštitnik građana, ali i u okviru svoje političke partije; kao i da je iz misije OEBS svojoj vezi sa DB donosio poverljivu dokumentaciju kako bi, nakon neuspešnog pokušaja zapošljavanja u službi u vreme kada su njome rukovodili Radomir Marković i njegovi odredi smrti, postao deo te službe sa opsesivnom ambicijom da jednog dana postane i njen šef.

Pored želje da građane Srbije, kao i domaću i međunarodnu javnost, podsetimo na još jedno pogaženo javno dato obećanje od strane Saše Jankovića, ponovo ga pozivamo da napokon odgovori na sva postavljena pitanja ili da iskoristi ovo saopštenje kao novi povod za tužbu, jer bi za javnost bilo izuzetno zanimljivo da sazna kako je osoba, koja sebe predstavlja borcem za ljudska prava i demorkatiju i kao takva se nudi da bude lider opozicije, potpisivala službene priznanice DB, koje potvrđuju da je „Lantis“ ne samo denuncirao, već i primao nadoknadu za to,stoji u saopštenju istraživačkog tima Antidota.

Povezani linkovi:

http://www.anti.media/istrazivanja/dosije/dosije-sasa-jankovic/

 https://www.danas.rs/politika/jankovic-tuzba-za-bezocne-lazi/

http://rs.n1info.com/a352577/Vesti/Vesti/Jankovic-Nisam-radio-za-BIA.html

https://www.danas.rs/politika/jankovic-pozivam-bia-da-objavi-dokumenta/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slaba kiša

Trenutna temperatura 15°C

Slaba kiša

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana