Antidot: Jeremić zloupotrebljavao funkciju ministra Studio B

Objavljeno: 06.06.2018. 18:27 Izmenjeno: 07.06.2018. 12:34

Vuk Jeremić je mnogo pre nego što je postao visoki zvaničnik UN, funkciju ministra spoljnih poslova Srbije zloupotrebljavao za uspostavljanje kontakata sa sumnjivim biznismenima i političarima i sklapanje unosnih poslova u naftnom sektoru, otkriva Antidot u nastavku istraživanja afere u kojoj su pohapšeni Jeremićevi saradnici i prijatelji.

Umesto da kaže za koje je poslove i koliko novca dobio, smatra urednik Antidota Marko Matić, Jeremić pokušava da pažnju javnosti skrene tužbom protiv predsednika Vučića.

Visoka funkcija u Ujedinjenim nacijama bila je idealan paravan za sumnjive aranžmane u zemljama Trećeg sveta, kaže Matić i podseća da je Vuk Jeremić, pod plaštom borbe za odvraćanje zemalja takozvanog Trećeg sveta da priznaju nezavisnost KiM, u stvari završavao unosne milionske privatne poslove. Baš u vreme njegove diplomatske ofanzive, podseća Matić, stotinak zemalja priznalo je Kosovo, a uz njegovo posredovanje uspostavljeni su kontakti pohapšenih kineskih i meksičkih biznismena.

Povodom slučaja visoke korupcije u koji su umešani Jeremićevi finansijeri i bliski saradnici, oglasila se i novoizabrana predsednica Generalne skupštine UN, Marija Garses, koja je na pitanje da li će podržati donošenje akta o pristupu informacijama unutar UN, dala veoma jasan odgovor. Bila sam ministar nacionalne bezbednosti Ekvadora  i mi smo uspeli da zabranimo poreske rajeve preko kojih je obezbeđivana transparentnost finansiranja nelegalnih poslova. Obećavam, kaže predsednica Generalne skupštine UN, da ću isti princip primeniti i u  svetskoj organizaciji, a onda niko ko je kriv neće biti pošteđen.

Marko Matić iz Antidota kaže da je Jeremićeva odluka da, umesto da odgovori na optužbe, podnese tužbu protiv predsednika Vučića, klasičan primer pokušaja skretanja pažnje. On je, podseća urednik Antidota, debelo zakasnio s reakcijom pošto su njegovi saradnici pohapšeni još u novembru prošle godine.

Formalno, Jeremić je sve svoje obaveze prema državi Srbiji izmirio, kaže Matić. Kada su velike transakcije u pitanju, traži se samo ugovorni osnov, banka se ne bavi procenom legalnosti ugovora, za koju odgovaraju potpisnici. Država naplaćuje porez, što ne znači da je sklopljeni posao fiktivan, a to onda, podseća Matić, i te kako podleže proveri nadležnih organa.

To i jeste suština pranja novca i zato mi sumnjamo da je i CIRSD, ali i ovo što je Vuk Jeremić radio, deo šire mreže visoke međunarodne korupcije i deo velikog sistema pranja novca stečenog nelegalnim poslovima, kaže urednik Antidota.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana