Antić:Srbija počasni gost na sajmu, dokaz odlične saradnje Tanjug

Objavljeno: 04.07.2019. 13:55 Izmenjeno: 04.07.2019. 13:55

Nastup Srbije na 25. kineskom sajmu za investicije i trgovinu u kineskom gradu Landžou bila je značajna prilika da srpska delegacija predstavi dosadašnje rezultate saradnje sa Kinom i predstavi nove ideje za zajedničku saradnju dve zemlje, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. 

Ministar rudarstva, koji predvodi delegaciju Srbije u kojoj je i oko 20 srpskih preduzeća, kaže da je Srbija imala veliku privilegiju da bude počasni gost na ovom sajmu koji je, ističe, jedan od najznačajnijih skupova te vrste u NR Kini.

„Mislim da je ovo bila dobra prilika za promociju Srbije, svega onoga što može da ponudi na ovom sve zahtevnijem tržištu. Činjenica da je dvadesetak srpskih kompanija izlagalo na ovom sajmu i da je Srbija imala počasni paviljon, znak je koliko su odnosi između Srbije i Kine snažni i koliko kineska strana te odnose prepoznaje i sa kojim entuzijazmom i željom imaju planove da se ta saradnja nastavi u budućnosti“, rekao je Antić za Tanjug.

Trgovinska razmena sa Kinom u 2018. godini porasla je za 23 procenta, a prema rečima ministra, u ovoj godini pokazuje se tendencija daljeg rasta.

Ovi podaci, dokaz su, kaže, da se dobro radi na međusobnim odnosima i saradnji.

Antić, koji je i nacionalni koordinator za saradnju sa Kinom u formatu „Kina plus 17“ govorio je na Forumu vezanom za Inicijativu „Put svile“.

„Svi naši kineski prijatelji i partneri uvek ističu to strateško partnerstvo između Kine i Srbije i snažno lično prijateljstvo predsednika Si Ðipinga i predsednika Aleksandra Vučića kao osnovu za dalji razvoj odnosa između Kine i Srbije“, kaže Antić.

U Kini je srpska delegacija promovisala zajedničke projekte sa tom najmnogoljudnijom državom sveta.

„Istakli smo da kineske kompanije učestvuju u važnim infrastrukturnim i energetskim projektima u Srbiji, ali i da kineske kompanije, u sve većoj meri, ulaze u direktne investicije u Srbiji“.

Primer tih investicija su, podseća, ulazak kineske kompanije HBIS u Železaru Smederevo, zatim, Zijin u RTB Bor.

Kao primer grinfild investicija Antić je istakao je ulaganje kineskog Linglonga u fabriku za proizvodnju guma u Zrenjaninu, a kao još jednu potvrdu čvrste saradnje dve zemlje i dokaza da takve zajedničke poduhvate Srbija može da očekuje i u budućnosti, ističe takođe, investiranje Kineza u preduzeće Ikarbus.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana