Antić: Sporazum po mnogo čemu istorijski za Srbiju

Objavljeno: 13.09.2020. 19:33 Izmenjeno: 13.09.2020. 19:33

Ekonomski sporazum iz Vašingtona je po mnogo čemu istorijski za Srbiju i zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovom pregovaračkom autoritetu, u njemu nema nijedne tačke koja je za našu zemlju negativna, ocenjuje ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić

On je intervjuu za „Blic“ rekao da ne znači da su tim sporazumom svi problemi rešeni i naveo da su pred Srbijom mnoge runde pritisaka, teških i napornih pregovora, ali i da su razgovori u Beloj kući „ogroman korak ka dugotrajnom kompromisu sa Albancima“.

Antić smatra da sporazum otvara mnoga vrata za investicije i druge vrste ulaganja, dodaje, pre svega, američkih.

„Kada iza jednog ekonomskog sporazuma stane američki predsednik, a to je ovde slučaj, onda američki kapital ne treba da traži veću garanciju da će njegov dolazak u Srbiju biti isplativ“, poručio je Antić.

Antić je naveo i da je reakcija portparolke Ministarstva inostranih poslova Rusije Marije Zaharove, nakon sastanka u Beloj kući, bila neprimerena, te da se ne seća, kako kaže, da je bilo koja velika zemlja tako reagovala na račun nekog stranog državnika.

Kako kaže, predsednik Vučić i Srbija su poslednji na svetu kojima je trebalo uputiti poruku kakvu je uputila Zaharova.

„Ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što je na istim pregovorima u Vašingtonu naša strana odbacila američki zahtev da u sporazum bude uvrštena obaveza o uvozu američkog tečnog naftnog gasa. Time smo štitili dobre odnose Srbije i Rusije, ali pre svega, štitili smo interes Srbije“, rekao je Antić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana