Ansambl Kolo proslavlja svoj Dan onlajn koncertom Tanjug

Objavljeno: 14.05.2020. 10:40 Izmenjeno: 14.05.2020. 10:40

Ansambl Kolo svakog 15. maja tradicionalno slavi svoj dan kroz pesmu, igru i muziku, ali ove godine svoj 72. rođendan obeležiće preko Jutjub stranice gde će u 20 časova emitovati koncert „Kolo na dar“.

Taj nastup je bio besplatan, poklon koncert koji su napravili u centru Beograda, na Stadionu Tašmajdan i tada je snimljen sa 14 kamera, i iz drona, te je kasnije pretvoren u bioskopski film „Kolo na Tašu“ o tradicionalnoj i narodnoj umetnosti.

„To što će ove godine ovaj značajan datum za život Kola biti održan preko interneta, ne znači da nismo imali ranije razvijene planove za njega. Svaki Dan Kola je dan kada slavimo ljude koji čine naš Ansambl, koji su od njega napravili ono što jeste danas i koji nas inspirišu da gradimo i stvaramo našu budućnost“, poručuju iz Ansambla.

Iz tog razgloga, kako ističu, odlučili su da Nagradu za životno delo, ove godine dodele Bogdanki Bobi Đurić.

Đurićeva je dobar deo svoje karijere provela u Ansamblu – od 1958. do 1970. godine, a kasnije, 1999. godine, ona je postala i njegova direktorka.

Tokom dva mandata, kroz razvijanje novih koreografija, podmlađivanje kadra i stvaranje novih sekcija, Bogdanka je, piše u saopštenju, svojom sigurnom rukom izvela Ansambl iz teškog perioda devedesetih i postavila ga na put na kome smo i danas – „čuvanje naše tradicije, ali i osvajanje naše budućnosti“.

„Sa zahvalnošću i uzbuđenjem primila sam vest o Nagradi za životno delo koje mi dodeljuje Ansambl KOLO. Nisam očekivala priznanje za svoj rad jer sve što sam radila, činila sam iz interesovanja i ljubavi prema poslu, časno vršeći dužnosti koje ih on nosi, a za koji sam se profesionalno opredelila, darujući mu veći deo svog života, ljubavi i rada“, kaće Đurićeva.

Ona je dodala da bi volela da nagrada bude podsticaj mnogim mlađim kolegama koji sa entuzijazmom i ljubavlju prema narodnom stvaralaštvu produžavaju vek njegovog trajanja.

„Bez sopstvene kulture nema postojanja jednog naroda”, kaže ona.

Nagrada će joj biti uručena kada se steknu uslovi za to.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana