Andrija Perović: Preveliki fokus na stranim investitorima Tanjug

Objavljeno: 16.02.2018. 15:36 Izmenjeno: 16.02.2018. 15:36

Andrija Perović, generalni direktor kompanije Termovent, smatra da je u Srbiji „preveliki fokus na stranim investitorima kojima država daje subvencije i pomoć, dok za naše privrednike to ne postoji“.

 

„Mislim da je razlog tome snaga tih stranih kompanija i njihov lobi, i tu je naša država nemoćna. Ona ne može da stane na put nekoj velikoj kompaniji i kaže – ne, sada ćemo mi vama da pišemo uslove po kojima ćete da radite – već mora da se prilagodi tim stranim investitorima“, rekao je Perović u intervjuu za BIZLife magazin.

Generalni direktor Termoventa, kompanije osnovane pre 25 godina koja se bavi proizvodnjom i projektovanjem HVAC sistema i opreme, kaže da je potrebno da država više finansira i pomaže domaću privredu i male porodične firme iz razloga što je, kako ocenjuje, jedini prosperitet zemlje moguć ukoliko imamo više izvoznika.

„Nema ništa od toga što ćemo mi sami sebi da prodajemo robu, to je jedan začarani krug. Da naglasim, dobro je kad dođe strani investitor i zaposli hiljadu građana, ali to je plata na minimalcu, profit se ispumpava van države, a i porezi se ne plaćaju ovde, tako da velike benefit od stranih investitora nemamo“, mišljenja je on.

Perović ipak dodaje da benefit od stranih firmi imamo u sektoru građevine gde, na bar 80 odsto objekata koji se trenutno grade u Srbiji, rade domaće firme.

Ističe takođe da Termovent u velikoj meri sarađuje s domaćim firmama, među kojima su pre svega mašinski instalateri, ali i građevinske firme koje uspešno posluju.

„Partneri su i naše firme koji su podizvođači Termoventa na projektima u Belgiji, Holandiji i Rusiji, pa i zemljama Bliskog istoka“, rekao je Perović za BIZLife magazin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana