Analiza izbora u Nemačkoj – presudila izbeglička kriza

Objavljeno: 14.03.2016. 11:02 Izmenjeno: 14.03.2016. 11:02

Uspeh Alternative za Nemačku proizlazi iz straha da bi izbeglice mogle da promene zemlju u negativnom smislu, prenosi Dojče vele pisanje nemačke štampe nakon ogromne podrške koju je desničarska stranka dobila na izborima u tri pokrajine.

Rezultati izbora mogu se sažeti u rečenicu: premijeri će ostati premijeri, ali je radikalna desnica stigla u parlamente, prenosi Dojče vele, podsećajući da je glasanje održano u tri, prema glasačkim navikama, sasvim različite pokrajine.

Tako su u Baden Virtembergu najjača partija Zeleni, u Porajnju-Palatinatu socijaldemokrate, a u Saksoniji Anhaltu demohrišćani, prenosi Dojče Vele, navodeći da je islamofobna partija AfD ušla u sva tri parlamenta sa ubedljivim rezultatima i to zahvaljujući raspoloženju Nemaca prema politici savezne vlade (koju čine demohrišćani i socijaldemokrate) u izbegličkoj krizi.

„Ni u jednoj od tri pokrajine ime Angele Merkel nije bilo na glasačkom listiću. A ipak se svuda glasalo o njenoj izbegličkoj politici“, piše ugledni „Frankfurter algemajne cajtung“ i dodaje da će pitanje migranata će još dugo ostati na dnevnom redu nemačke politike, moguće pod nepovoljnijim privrednim, socijalnim i fiskalnim uslovima nego do sada.

„Landescajtung“ čak piše da se u nedelju rodila „nova republika“ i to uz pomoć izbegličke krize.

„U ovoj novoj republici povećana izlaznost birača nije dokaz veće demokratske zrelosti. Naprotiv: prema anketama između 15 i 20 odsto građana odbija naš sistem koji je zasnovan na kompromisu. Do sada oni nisu išli da glasaju, a sada su AfD doveli do velikog uspeha“, piše list.

Uspeh AfD prozilazi iz straha da bi izbeglice mogle da promene Nemačku u negativnom smislu. AfD profitira od toga što demohrišćani i socijaldemokrate do sada nisu uspeli da objasne ljudima zašto njihovi strahovi nisu opravdani, piše „Emder cajtung“.

„U uspehu AfD su izliveni neuspesi velike koalicije u Berlinu. AfD diktira tempo etabliranim partijama jednom vrstom mešavine rasizma i kafanskih parola. Sada u pokrajinskim parlamentima počinje rudarski posao. Sada više ne pomažu kafanske priče. U parlamentarnoj svakodnevici AfD će izgubiti svoju magičnu privlačnost“, smatra taj list.

„Frankenpost“ priželjkuje jedinstvo „demokratskih“ partija – a to su, prema komentatorima, sve bitnije partije osim AfD-a.

„Sve demokrate u zemlji moraju da dokažu da Nemačka može bolje nego što govori ovaj izborni rezultat. Potrebna je široka alijansa protiv onih koji prostim plitkim parolama huškaju građanke i građane“, navodi list.

„Ahener cajtung“ nudi širu sliku o uspehu takozvanih partija iz desnog spektra, navodeći da se ne radi samo o izbegličkoj krizi i ksenofobiji, navodeći da AfD može da bude tako jak samo jer joj narodne partije prepuštaju priličan deo biračkog tela.

List ukazuje razuzdano globalno društvo novog bogaćenja uništilo stare strukture i da već godinama, i bez izbegličke krize, gura nezadovoljne ljude u ruke desničara i populista i da takvi trendovi postoje i u Francuskoj, Italiji, Austriji, Holandiji, Grčkoj ili Skandinaviji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Delimično oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana