Analitičari: Sve što vredi i što je važno sretne se – u Davosu! Studio B

Objavljeno: 22.01.2020. 19:16 Izmenjeno: 22.01.2020. 19:23

Predsednik Aleksandar Vučić predstavio je našu zemlju kao partnera spremnog za saradnju, a njegovi sagovornici potvrdili su da je Srbija nezavisna i neutralna, lider u regionu bez kojeg ne može da se reši nijedno važno pitanje, ocenjuju naši sagovornici.

Srbija je u Davosu nastupila i bila uvažena kao ravnopravan partner, a ne kao neko ko je došao da mu izdiktiraju domaće zadatke, ocenjuje urednik u listu Politika, Bojan Bilbija. Predsednik Vučić je, kaže, u društvu visokih zvaničnika, učestvovao na panelu i zalagao se za saradnju i prosperitet u regionu.

Ekonomija je glavna tema foruma u Davosu, ali globalno zagrevanje, ekonomska kriza u najavi i nejednakost, istovremeno su i politička pitanja, ocenjuje diplomata Zoran Milivojević. Kontinuirano učešće naše zemlje, kaže, potvrđuje poboljšanje njenog međunarodnog položaja i uvažavanje politike koju aktuelna vlast vodi.

Nije bitno na kom panelu učestvujete, već ko je na njemu bio. Na marginama se prave dogovori i kontakti, kao pravi temelji moći, kaže analitičar Dragomir Anđelković i dodaje da su Vučićevi nastupi u Davosu imali težinu, da su propraćeni i jednodušno ocenjeni kao zapaženi.

Vučić je u Davosu ponovio da želi dobre odnose sa svima, ali da prvenstveno vodi računa o srpskim nacionalnim interesima. Deo tog plana je i jačanje vojske i obezbeđivanje energetske sigurnosti, a to su oblasti u kojima najviše sarađujemo sa Rusijom. Međutim, kaže Anđelković, to u poslednje vreme nije najveći trn u oku Zapada, već zamerke idu na drugu adresu.

U Davosu je potvrđen napredak u srpsko-američkim odnosima, a na planu evrointegracija jasno je, kaže Milivojević, postavljeno pitanje gde smo mi trenutno u toj priči i koliko je izvestan naš evropski put. Na regionalnom planu, kaže naš sagovornik, najvažniji je sastanak sa hrvatskim premijerom Plenkovićem.

Na svetskom forumu verifikovani su ekonomski rezultati Srbije i potvrđena njena vodeća pozicija u regionu, što potvrđuje i 44-to mesto na svetskoj listi. Srbija je na unutrašnjem planu stabilna i uspešna, a na spoljašnjem je, bez sumnje, region u regionu, bez kojeg ništa ne može da se reši. Davos je i mesto gde su potvrđena naša nezavisnost i neutralnost i nema sumnje da će u nastavku Foruma naša delegacija, predvođena premijerkom Anom Brnabić, ostati na kursu koji je trasirao predsednik Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana