Analitičari: Svaka dalja mera Prištine dobiće kontrameru Studio B

Objavljeno: 28.09.2021. 20:38 Izmenjeno: 29.09.2021. 12:03

Glavni pregovarači Beograda i Prištine u Briselu sa Miroslavom Lajčakom razgovaraju o mogućnostima za rešavanje krize na severu KiM i povratku slobode kratanja preko adminstrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Dan uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu na tehničkom nivou stižu reakcije sa različitih strana povodom blokade administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije kažu da su zabrinuti zbog rastuće napetosti na Kosovu i Metohiji koja je izazvana, kako ističu, neodgovornim postupcima Prištine, ali i da snage NATO-a za Kosovo i Misija EU za vladavinu prava imaju mandate za sprečavanje bezakonja, te stoga snose punu odgovornost za zaštitu civila, osiguranje mira i bezbednosti.

S druge strane, Stejt department opominje obe strane i traži deeskalaciju situacije, te poziva Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu uz posredovanje EU.

Prof dr Dejan Miletić, direktor centra za proučavanje globalizacije i prof. dr Miroslav Bjegović sa Fakulteta za bezbednost smatraju da je situacija na Kosovu i Metohiji vrlo složena i da mora da bude tretirana ozbiljno i odgovorno sa naše strane, što se, kažu, i dešava. Naša država ukazala je na nepravilnosti i svaka dalja mera koju Priština bude preduzela dobiće i kontrameru, ocenjuju naši sagovornici.

Postupci Prištine ne nailaze na odgovarajuću ocenu i ukor u Briselu, kao ni u Vašingtonu, ocena je ruskog Ministarstva spoljnih poslova uoči sutrašnjih pregovora Beograda i Prištine u Briselu na tehničkom nivou. Portparolka Marija Zaharova navela je da je Rusija zabrinuta zbog rastuće napetosti na Kosovu i Metohiji koja je izazvana neodgovornim postupcima Prištine. Zaharova je ukazala da formiranje Zajednice srpskih opština, koja je zamišljena kao način da bude garantovano poštovanje prava i interesa Srba u pokrajini, ostaje mrtvo slovo na papiru zbog sabotaže Prištine.

S druge strane, Stejt department apeluje na obe strane da se vrate dijalogu uz posredovanje EU i da bez odlaganja rešavaju sva sporna pitanja. Sjedinjene Američke Države poručuju da će, u saradnji sa EU, NATO-om, Vladom Srbije i Prištinom, pokušati da preduzmu neodložne korake kako bi se zaustavila eskalacija tenzija na severu Kosova i Metohije.

Priština najavljuje i mere reciprociteta u oblasti energetike za 1. oktobar. Miletić navodi da sa njihove strane možemo očekivati najcrnje poteze.

„Situacija na Kosovu i Metohiji vrlo je složena i mora da bude tretirana ozbiljno i odgovorno sa naše strane što se, vidimo, i dešava. Naša država ukazala je na nepravilnosti i svaka dalja mera koju Priština bude preduzela dobiće i kontrameru“, zaključuje Miletić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slaba kiša

Trenutna temperatura 19°C

Slaba kiša

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana