Analitičari: Rusija neće dozvoliti da bude isključena iz rešavanja pitanja KiM Studio B

20. 10. 2019. 18:03:39

Rusija je i ovoga puta jasno poručila da će stajati na strani Srbije i da neće dozvoliti nikakvo rešenje o Kosovu i Metohiji koje ne podrazumeva zaštitu nacionalnih i državnih interesa Srbije, ocenjuje diplomata Zoran Milivojevic i istice da je to jedna od ključnih poruka koju je uputio premijer Medvedev tokom posete Beogradu.

Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović ocenjuje da je sa sastanka predsednika Vucića i premijera Medvedeva poslata važna poruka da Rusija veoma odlučno i čvrsto pruža punu podršku Srbiji u vezi sa pitanjem Kosova, na bazi rezolucije SBUN 1244.

Poseta Medvedeva potvrđuje, kaže Milivojevic, da će Rusija ostati dosledna u podršci Srbiji i da neće dozvoliti da bude isključena iz resavanja pitanja Kosova i Metohije. Ta poruka ima posebno značenje, imajući u vidu inicijativu SAD, imenovanjem specijalnih izaslanika i nastojanjima da se to pitanje ubrza i obnove pregovori, ali na platformi koja ne odgovara drzavnim i nacionalnim interesima Srbije, kaze Milivojević

Kako navodi Milivojevic, sam povod posete – 75. godišnjica oslobođenja Beograda i učešća Crvene armije u tom oslobođenju – jedan je od pokazatelja da poseta Medvedeva prevazilazi bilateralni kontekst i ima globalno značenje.

Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanovic ocenjuje da je poseta premijera Medvedeva ispunila očekivanja, te da je značajnija nego sto se u prvi mah očekivalo. Poseta, prema njegovom mišljenju, nosi tri ključne poruke – da su dve zemlje zajedno protiv revizije istorije, novi iskorak na polju saradnje u naučno-istrazivačkoj oblasti sporazumima u nuklearnoj sferi, kao i da je Rusija, iz decidnog stava Medvedeva, potrvdila punu podršku Srbiji kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Ta cvrsta podrška Rusije Srbiji, zajedno sa nasim opiranjem da prihvatimo tu takozvanu novu realnost koju su zapadne sile stvorile u nasoj juznoj pokrajini, cini neprelaznu prepreku pokusajima i nastojanjima promotera i mentora tzv. kosovske nezavisnosti da je dovedu u UN, smatra Jovanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Sumaglica

Trenutna temperatura 1°C

Sumaglica

Utorak
Oblačno

Max: 0°C
Min: -2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana