Analitičari: Raste nestrpljenje na Zapadu i u SAD da zaokruže proces nezavisnosti Kosova Studio B

Objavljeno: 06.06.2021. 19:37 Izmenjeno: 07.06.2021. 13:19

Rastu unutrašnji i spoljašnji pritisci na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića da prizna nezavisnost takozvanog Kosova, ali smo uvereni da do toga neće doći, ocenjuju za Studio B Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije i politički analitičar Božidar Spasić

Oni smatraju da su dokaz za to najnovije tvrdnje profesor americkog Univerziteta „Džons Hopkins“ Edvarda Džozefa koji je rekao da i preostalih pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo treba to da učine i da Srbija, posle toga, ne bi imala drugi izbor do da takođe prizna nezavisnost svoje južne pokrajine.

Raste nestrpljenje na Zapadu, i očigledno je da su SAD i EU nestrpljive da zaokruže proces nezavisnosti Kosova, smatraju naši sagovornici. Oni kažu da je ideja Edvarda Džosefa samo je deo tih nas nastojanja.

Kao deo pritisaka na Srbiju i predsednika Vučića naši sagovornici se osvrću i na najnoviji twit Nataše Kandić.

Miletić se osvrnuo i na tezu Edvarda Džosefa da Srbija ne priznaje zapadni poredak. Miletić kaže da po toj logici Srbija ne priznaje ni istočni poredak, jer čuva vojnu neutralnost i podjednako sarađuje sa obe strane. Takve izjave koje pokušavaju da antagonizuju Srbiju Zapadu ne doprinose stabilnosti u regionu već samo, ističe Miletić, dodatno guraju našu zemlju ka Rusiji i Kini.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 1°C

Pretežno vedro

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana