Analitičari: Politika kontinuiteta nove vlade Studio B

Objavljeno: 13.08.2016. 16:12 Izmenjeno: 14.08.2016. 14:04

Nova vlada plod je interesa srpske politike i njen sastav pokazuje da se nije popustilo pred pritiscima, pogotovo ne pred spoljnim, ocenjuju analitičari.

Predlog mera ekonomske politike, istovremeno, vide kao nastavak i unapređenje veoma uspešnog reformskog i ekonomskog programa.

Kada je o spoljnoj politici reč, sudeći prema onome što je premijer izneo u svom programu, analitičari očekuju politiku kontinuiteta.

Sve što su čuli od premijera prethodnih dana, uverava, kažu analitičari, da nova vlada neće bitno odstupati od onoga što su bili programski ciljevi prethodne, što je, smatraju, imajući u vidu njene uspehe, dobar znak.

Ova vlada, kako kaže Vladimir Vuletić,  konstituisana je upravo da bi se osnažila politika prethodne, pogotovo kada se zna da je bilo pritisaka da se ta politika ne vodi. I u spoljnoj politici, kao što je premijer i najavio u svom programu, nastaviće se istim putem- ka evropskim integracijama kao strateškom spoljno-političkom cilju. Aleksandra Joksimović, predsednica centra za spoljnu politiku smatra da taj cilj je izuzetno ambiciozan, ali ne i nerealan.

A ekonomski stručnjaci saglasni su da su makroekonomski ciljevi predviđeni programom vlade – realni. Izuzetne rezultate reformi prethodne vlade hvale sve međunarodne finansijske institucije, te je zato, kažu, važno što će se tim putem i nastaviti. Kao značajan element privrednog razvoja analitičari vide to što će se nastaviti ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu, što će se intenzivno raditi na  unapređenju uslova za investiranje u Srbiji, ali i za dalje napredovanje na Duing biznis listi. Prema rečima Vladimira Krulja, profesora ekonomije na Univerzitetu Luven, važan je i nastavak reforme javnog sektora, proces restrukturiranja javnih preduzeća, ali i zaokruživanje privatizacije.

Poboljšanje uslova za strane investicije, jedan je od prioriteta buduće vlade. U tom smislu, iz Saveta stranih investitora poručuju da će sarađivati sa novim kabinetom premijera Vučića te da od izvršne vlasti u narednom periodu imaju velika očekivanja.

Sarađivaćemo s novom Vladom Srbije, koju vidimo kao partnera, kako bi se od Srbije napravilo bolje mesto za investicije, podstakao rast i razvoj ekonomije, rekla je Jana Mihajlova, predsednica Saveta stranih investitora.

Od Vlade Srbije očekuju ubrzanje strukturnih reformi, sa naglaskom na privatizaciju državnih preduzeća, dalje usklađivanje zakona sa evropskom regulativom i njihovu primena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana