Analitičari: Očekuje se pritisak SAD na Prištinu Studio B

Objavljeno: 13.06.2021. 18:15 Izmenjeno: 13.06.2021. 18:35

Sagovornici Studija B ocenjuju da će uspeh nastavka dijaloga zavisiti od toga da li će SAD izvršiti pritisak na Prištinu da se odrekne maksimalističkih ciljeva i zahteva za priznanje svoje nezavisnosti

U stavu SAD nema ništa novo – oni žele da se potvrdi državnost tkz Kosova i njihov strateški cilj je upravo to, i  pritisak traje i nastavlja se, ocenjuju Milivojević i Jeremić. Oni smatraju da će se zbog geostrateških interesa i nekih globalnih nadmetanja  taj pritisak nastaviti i iči u smeru da Srbija prizna Kosovo i da tu nema ničeg novog.

Naši sagovornici osvrću se na pritisak i same Prištine koja u poslednje vreme pojačava unutrašnji pritisak na Srbe, skrnavi crkve i zabranjuje ulazak srpskim autobusima. Oni podsećaju da Albanci sa Kosova već decenijama uživaju otvorenu podršku sa Zapada i da niko iz južne pokrajine nije odgovarao za pogrom Srba 2004.

Iako ističu da će se pritisci na Srbiju pojačavati, naši sagovornici smatraju da naša zemlja neće odustati od svojih državnih i nacionalnih interesa.

Milivojević i Jeremić smatraju da će pritisci na Srbiju nastaviti u tri smera. Jedan je da odustane od svojih interesa i prizna Kosovo, drugi da uskladi spoljnu politiku sa EU i odustane od saradnje sa Rusijom i Kinom, a treći će biti, kako veruju, neotvaranje poglavlja u pregovorima sa EU.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 4°C

Slaba kiša

Petak
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana