Analitičari o stanju u Crnoj Gori: Kad ateista pravi novu crkvu… Studio B

Objavljeno: 20.05.2020. 17:49 Izmenjeno: 20.05.2020. 18:32

Ne poznajemo nijednog časnog Crnogorca koji bi pristao da mu „raspop Miraš“ seče slavski kolač ili krsti decu, što je pokušao da progura Milo Đukanović, koji nije kršten, ocenjuju sagovornici Studija B.

Kada mu je taj scenario propao, okrenuo se novom, još bezbožnijem scenariju, kaže direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović – osnivanju Crkve pravoslavnih Crnogoraca. Na srpskoj političkoj sceni, oni koji bojkotuju izbore dojučerašnje saveznike koji su promenili mišljenje kače na stub srama, a Sergej Trifunović, lider Pokreta slobodnih građana, kaže politički analitičar Marko Matić, trenutno im je  veći neprijatelj od predsednika Vučića.

U istoriji pravoslavlja ne postoji primer da ateista i nekrst pokušava da ugasi jednu viševekovnu crkvu i najavi pravljenje nove, na njenim temeljima i njenoj imovini. U pitanju je nevešt pokušaj zamagljivanja osnovnog cilja – otimanja imovine i progon SPC iz Crne Gore. Kada država počne da se meša u crkvena pitanja, to je očigledan dokaz krize identiteta, ali i, kaže Marko Matić, nevešt pokušaj da se skrene pažnja sa stvarnih problema: šverca narkotika i duvana i trgovine ljudima.

Pošto niko nije hteo da ide u crkvu onog nesrećnog raspopa, Milo je odlučio da napravi novu – crkvu pravoslavnih Crnogoraca. Naravno, kaže Saša Milovanović, cilj mu je isti: otimanje imovine SPC, zatiranje srpskog identiteta i prekrajanje istorije. Svet je dugo ćutao, što je Milo shvatio kao vetar u leđa, ali se i tu stvari menjaju, jer svako u svetu, ma koje vere bio, dobro zna da bezbožnici poput Đukanovića ne mogu da prave crkvu. Zaboravio je, kaže Milovanović, kako je u početku političku karijeru gradio upravo na bratstvu sa Srbijom, a onda brzo okrenuo ćurak naopako.

Kakvo je stanje u opozicionim redovima u Srbiji najbolje svedoče najnovije poruke Sergeja Trifunovića da je Vuk Jeremić pokvaren, a Dragan Đilas podlac i da mu je baš on priznao da je bojkot izbora besmislena stvar u kojoj su se zaglavili i da  ne zna kako to mogu da reše, kaže direktor Srpskog telegrafa.

Generalno, tenzije između učesnika izborne trke ne izlaze iz društveno prihvatljivih okvira. Mnogo veća napetost i netrpeljivost vlada između onih koji su se okupili oko ideje bojkota, koja je  propala i postala klica razdora, ocenjuje Marko Matić.

Nigde na svetu ne postoji primer da pomeranje i odlaganje izbora traže oni koji na njih svakako neće izaći. Još besmislenije je to što za takvu  odluku traže podršku međunarodne zajedenice, koja, kaže Marko Matić, ne poznaje i ne prihvata takav način političkog delovanja.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana