Analitičari o poseti Makrona Studio B

14. 07. 2019. 17:55:55

Francuska teži da bude autentična, a ne prateća violina najvećih sila, pa će  Makron, koji se sprema za nove predsedničke izbore, na tome posebno insistirati u svim razgovorima, ocenjuju naši sagovornici.

Makronova dvodnevna poseta Srbiji jeste važna. Potpisivanje dvavesetak važnih bilateralnih sporazuma u nekoliko oblasti biće trenutno vidljivi rezultati, ali će trežište razgovora biti na evrointegracijama i rešavanju kosovskog problema, kazu analiticari.

Mnogi misle da je Makronov dolazak u Beograd dokaz da raste francusko interesovanje za Balkan i Srbiju, što nije tačno, kaže Loran Rui dopisnik televizije „Frans 24“ i tvrdi da se Francuska nikada nije ni odricala svojih interesa na ovim prostorima. Makron će, kaže, posle otkazivanja pariskog sastanka pokušati da ubrza pregovore Beograda i Prištine.

Kosovo i metohija će za obojicu predsednika, iz različitih razloga, biti najvažnija i najnezgodnija tema, za razliku od svih drugih, kaže urednik u Srpskom telegrafu , Borislav Kašanski. To će, kaže, potvrditi dvadesetak sporazuma koji će biti potpisani, a tiču se ekonomske, kulturne i  vojne saradnje.

Evrointegracije i status KiM, pitanja su o kojima Srbija i Francuska imaju dijametralno različite stavove. Proširenje unije je problem koji može da sačeka rešenje, što, kaže Kašanski, nije slučaj sa južnom srpskom pokrajinom i to će sigurno biti udarna tema, na čemu će Makron posebno insistirati.

U spoljnoj politici sve diktira interes, pa ni srpsko-francuski odnosi, vekovni i aktuelni svejedno, nisu izuzetak, ocenjuje analitičar Dragomir Anđelković. Francuski interes danas može da bude i namera da ublaži negativan odnos prema nama, gledano kroz prizmu najvažnijih pitanja, ma koliko duboka bila neslaganja o statusu Kosova i proširenju Evropske unije.  Francuska je oduvek težila da bude autentičan igrač, a ne prateća violina većih sila, i kako se budu bližili predsednički izbori Makron će na tome sve više insistirati.

Anđelković ocenjuje da od Makronove posete treba očekivati dalje unapređenje, pre svega ekonomske i ubrzanje kulturne i svake druge saradnje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Umerena kiša

Trenutna temperatura 3°C

Umerena kiša

Utorak
Moguća kiša

Max: 4°C
Min: 3°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana