Analitičari: Novi paket ekonomskih mera koji je obećao Vučić je neočekivana, ali dobra vest

Objavljeno: 23.07.2020. 19:41 Izmenjeno: 23.07.2020. 19:44

Novi paket ekonomskih mera koji je obećao predsednik Aleksandar Vučić je neočekivana, ali dobra vest i dokaz da će država učiniti sve da u vreme pandemije maksimalno zaštiti i očuva privredni sistem, smatraju analitičari

To će zaposlenima da pomogne da sačuvaju radna mesta i obezbede egzistenciju svojim porodicama, ocenjuju politički analitičar Nemanja Starović i Nikola Žeželj iz Centra za stabilnost. Kada je formiranje nove vlade u pitanju, smatraju naši sagovornici, predsedenik Vučić sigurno neće dozvoliti da se u taj posao meša ijedan spoljni faktor.

Mnogi u okruženju nas diskriminišu, otvoreno ili prikriveno, svesni da je Srbija ekonomski najjača. Naše tržište nije veliko, ali im je privlačno, što ne važi kada naša roba i usluge treba da pređu njihove granice, kaže politički analitičar Nemanja Starović.

„Minimalac” ne zvuči lepo, ali spasao je dobar deo privrede i sačuvao mnogo radnih mesta. Nove mere će u narednim mesecima dodatno učvrstiti tu tendenciju i pomoći da iz pandemije izađemo sa što manjom ekonomskom štetom, da sačuvamo mala i srednja preduzeća, a da broj ljudi koji će izgubiti posao svedemo na minimum, kaže Nikola Žeželj iz Centra za stabilnost.

Ne sumnjam da neke strane diplomate, manje ili više otvoreno, vrše pritisak oko sastava nove vlade Srbije. Naravno, kaže Starović, oni će uvek reći da su u pitanju dobronamerne sugestije, ali svedoci smo da su one u nekim zemljama u okruženju rado prihvatane, jednom prilikom i u Srbiji.

Argument da su zemlje koje su izbore imale posle nas već formirale Vlade ne stoji, jer mi za razliku od njih to radimo sami, a ne pod ingerencijom EU ili NATO-a. Oni su prihvatili te sisteme, mi smo i dalje nazavisni i o svim unutrašnjim pitanjima, kaže Žeželj, odlučujemo samostalno, mada sam, kaže, siguran da se iza scene vodi velika bitka.

Srbija jeste na evropskom putu, ali o svemu odlučuje samostalno, pa i o sastavu nove vlade, u skladu sa ustavom i zakonom, vodeći računa isključivo o interesima građana, poručuju naši sagovornici.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 15°C

Grmljavina sa kišom

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 21°C
Min: 13°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana