Analitičari: Nema razloga za strah od Bajdenove politike Studio B

Objavljeno: 08.11.2020. 20:04 Izmenjeno: 09.11.2020. 11:33

Ništa više u svetu, regionu, Srbiji i na Kosovu, nije isto kao devedesetih, niti je Džozef Bajden, kojeg ne pamtimo po dobrom, isti političar kakav je bio tada, ocenjuju analitičari

Ništa više u svetu, regionu, Srbiji i na Kosovu, nije isto kao devedesetih, niti je Džozef Bajden, kojeg ne pamtimo po dobrom, isti političar kakav je bio tada, ocenjuju analitičari. On ima dve mogućnosti: da odbaci sve Trampovo, pa i „Vašingtonski sporazum“, ili da zadrži ono što je konstruktivno, ali će na početku mandata morati da se fokusira na domaći teren, na kojem ima mnogo problema, a tek u drugoj polovini mandata na regionalne probleme u svetu, kaže Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije.

Džozef Bajden nije novo ime na političkoj mapi SAD-ae. Pre tačno četrdeset godina ušao je u Senat, bio potpredsednik država, a sada, iz trećeg pokušaja, i prvi čovek najmoćnije svetske sile. Bez obzira na sve negativno što se vezuje za njegov odnos prema Srbiji, mislim, kaže Jelena Milić direktorka Centra za evroatlantske studije, da nema razloga za strah. Utisci koje je o nama stekao devedesetih danas nistu isti. On je liberalni intervencionista, ali nije avanturista. Ono što Srbija mora da nastavi da radi, kaže Milićeva, jeste insistiranje na uporedivom kriterijumu – gde su region i Kosovo, a gde Srbija danas, jer je to naša velika šansa.

Na bogatu višedecenijsku Bajdenovu političku karijeru podseća i politikolog Milan Krstić, koji smatra da nema razloga za strah i da senke prošlosti nisu signal da će tako biti i  ubuduće. Politika kontinuiteta je, smatra on, najrealnija opcija nove administracije SAD-ea prema našem regionu. Srbija che biti jedna od stavki na spoljnopoliticckoj agendi Bajdenove administracije, kao ssto je bila i u Trampovoj, a pre svega dijalog Beograda i Prisstine, uveren je Milan Krstich sa Fakulteta politicckih nauka koji smatra da sporazum iz Vassingtona takodje ostaje na snazi.

Dolazak Bajdena i, po svemu sudeći preuzimanje i Kongresa i Senata, biće jedna snažna centralizacija moći. Srbija je bila konstruktivan partner SAD-ea u vreme Trampovog mandata i to će i ostati, ako ne dođe do pokušaja urušavanja njenih nacionalnih interesa, kaže Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije.

Bajden, s razlogom, ima loš imidž kod srpskog naroda. Znamo šta je radio, pričao i kako se ponašao, ali i da je u poslednjim susretima sa predsednikom Vučićem, kaže Miletić,  bila uočljiva njegova promena ponašanja i stavova prema Srbiji.

Novi predsednik ima mnogo posla kod kuće i na početku mandata će se sigurno fokusirati na njih, a tek onda na ostatak sveta. U slučaju našeg regiona i Srbije konkretno, to realno može da bude tek u drugoj polovini Bajdenovog mandata, ocenjuje Miletić.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura -9°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 0°C
Min: -8°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana