Analitičari: Nepristojno pismo Bajdena ali treba postupiti mudro Studio B

Objavljeno: 08.02.2021. 19:31 Izmenjeno: 11.02.2021. 11:25

Pismo čestitka predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Džozefa Bajdena, upućeno predsedniku Aleksandru Vučiću povodom dana državnosti Srbije nepristojno je i neprijateljsko, ali naša zemlja ne treba da reaguje na prvu loptu, već da postupi mudro i sačeka priliku da potvrdi da je upravo ona najjači oslonac i partner velikim silama sa Istoka i Zapada

Tako Bajdenovu čestitku ocenjuju sagovornici Studija B, bivši ministar inostranih poslova Živadin Jovanović, analitičar Dragomir Anđelković i Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije. Moramo da budemo racionalni i ma koliko ovo bilo bolno emocije potisnemo u drugi plan, saglasni su naši sagovornici.

Bajdenova čestitka Vučiću odraz је očekivanja nove američke administracije od Srbije. To je, kaže Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije, logičan pokušaj nove demokratske garniture da izvrši dodatni pritisak na našu zemlju, po principu „ako prođe, prođe”, na čemu treba kurtoazno da se zahvalimo, a Amerikancima prepustimo da razmišljaju kako zemlja koja se kune u demokratiju shvata kompromisno rešenje na relaciji Beograd–Priština.

Ovo je, u najmanju ruku, kaže Živadin Jovanović, neobično pismo-čestitka, jer zadire ne samo u aktuelna politička pitanja već i u integritet i postojanje suverene države Srbije.

Velike sile se, bar u nekim prilikama, pretvaraju da su fine i da poštuju međunarodno pravo, a ubrzo posle toga, ocenjuje Dragomir Anđelković, nastupe brutalno.

Preko Srbije se lome mnogi interesi velikih sila, u tim poslovima emocije nemaju nikakav značaj i mi to moramo da imamo u vidu, kada, ocenjuje Anđelković, razmišljamo o strateškim partnerstvima na Istoku i na Zapadu, u svakom poslu. Najbolji primer za to je, kaže, naš nastup u obezbeđivanju vakcina.

Ovo je previše i za Bajdenove standarde. Način na koji se on obraća predsedniku Vučiću povodom Dana državnosti je nepristojan i neprihvatljiv, ocenjuje Živadin Jovanović. Podsećanje na vekovno savezništvo i prijateljstvo ne može, kaže iskusni diplomata, da potre gorčinu srži poruke da Srbija treba da se odrekne dela teritorije.

Bajden je olako prešao preko savezništva u oba svetska rata, prijateljstva i doprinosa srpske dijaspore napretku Amerike, i to u trenutku kad je kao novi predsednik imao šansu da promeni loš odnos prema Srbiji koji traje decenijama, kaže Živadin Jovanović.

 

 

 

One Response to “Analitičari: Nepristojno pismo Bajdena ali treba postupiti mudro”

  1. petar каже:

    Vasi analiticari su potpuno u pravu, a gospodin Andjelkovic je toliko jasan kad ga slusamo na televiziji, da bi mu bilo mest- ako nije- za katedrom politickoh nauka. A sad o takozvanom prijateljstvu izmedju amerike i srbije, mislim da nema coveka, sem onih koji to rade iz politicko ekonomskih razloga, koji moze jos da veruje, kad to dolazi od zemlje koja ima samo jedan kredo, nasilje, snaga “ ja imam revolver u ruci a ti da cutis i jos da moras da mi kazes hvala. Srbija ima dve snazne prijateljske zemlje Rusiju i Kinu, svi ostli, ili skoro svi, u evropi su vazali, a anglosaksonci za jedno sa skandinavcima i holandijom su perfidni srbomrsci i nista nemozemo da ocekujemo od njih. Svaka “ pomoc“ koja stigne je samo odraz ekonomskih interesa za zemlju gde im drzava poklanja terene, daje dotacije za svkog zaposlenog itd. To su pragmaticni licemeri, pa i vucic pokusava da zonglira, jadnik koliko moze, bez mnogo prostora za manevre, mali smo mi, ali im uvek treba staviti na znanje da imamo mocne prijatelje i da mozemo da okrenemo pogled definitivno na tu stranu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 1°C

Vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 11°C
Min: 0°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana