Analitičari: Nema rezultata u pregovorima u Briselu Studio B

Objavljeno: 16.06.2021. 20:16 Izmenjeno: 16.06.2021. 20:16

Ako se generalna ocena poslednje runde pregovora u Briselu svela na to da je dobro da su oni nastavljeni, jasno je da je rezultat nula, ocenjuju sagovornici Studija B, bivši diplomata Zoran Milivojević i Veljko Nestorović urednik portala Kosovo onlajn

Pomaka u pregovorima neće biti sve dok zapadni mentori, pre svih SAD ne nateraju Prištinu da se ozbiljno posveti razgovorima, ocenjuje Milivojević. Srbija je izbegla zamku da na albanske provokacije odgovori napuštanjem sastanka, što, ocenjuje Nestorović govori o zrelosti i ozbiljnosti pregovaralkih strana.

Sve se svelo na ocenu da je nastavak dijaloga jedini uspeh. Krivicu za to, kaže Milivojević, snosi Priština jer sa platformom sa kojom je nastupila nije dozvolila mogućnost da se razgovori pomere sa mrtve tačke. U njihovoj platformi nema osnova za produktivan dijalog i ni promil šanse da Srbija to prihvati ili prikolni stavovima Aljbina Kurtija. To je, ocenjuje naš sagovornik, jedna maksimalistička platforma koja se zasniva na pokušaju da se potvrdi nezavisnost Kosova, na čemu se i zasnivaju svi njihovi predlozi.

Svi smo unapred znali da će Aljbin Kurti pokušati da napravi incident, isprovocira srpsku delegaciju da napusti razgovore, ali je predsednik Vučić suviše iskusam političar da bi naseo na takve provokacije, ocenjuje Nestorović. Jasno je da je on u Brisel došao sa tom namerom, jer o dijalogu nema nikakvu viziju, a ne pada mu na pamet da ispuni već preuzete obaveze.

Ako ne bude intervencije sa zapada ne vidim prostor za optimizam, ako to izostane biće jasno da Kurti ima podršku zapada za ovakvo ponašanje i pristup pregovorima i da Priština Vašington, Brisel i Berlin dele iste stavove. To je real politika, koje kaže Milivojević, nudi sledeće mogućnosti.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura -4°C

Vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana