Analitičari: Narod prepoznaje medijske podvale Studio B

Objavljeno: 21.01.2021. 20:52 Izmenjeno: 22.01.2021. 10:17

U Srbiji su oduvek postojale snage koje su se trudile da aktuelnu vlast predstave u najgorem mogućem svetlu, ali su ove aktuelne otišle predaleko, ocenjuju sagovornici Studija B, urednik portala Embargo Predrag Jeremić i Marko Matić iz Centra za odgovorne medije

U dva koraka smo, karikaturama, preko snajpera uperenog u predsednika stigli do Vučića silovatelja Srbije, kaže Jeremić. Paralela koju su autor karikature i nedeljnik koji ju je objavio pokušali da naprave jeste pokušaj relativizacije silovanja, ocenjuje Matić.

Ovo je pokušaj relativizacije problema koje su imale glumice koje su smogle snage da progovore i nije mu mesto u karikaturama. Te devojke zaslužuju jednodušnu podršku, države, institucija i svih dobronamernih ljudi, kaže Marko Matić.

Neprimereno, nekorektno i nemoralno, tim rečima je, u trenutku kada cela Srbija priča o drugom licu učitelja glume, karikaturu opisao Predrag Jeremić. Srećom, kaže, NIN se za razliku od slavnih vremena tog nedeljnika prodaje u najmanjem tiražu u istoriji i nema nekog većeg uticaja među čitaocima.

Kao novinar sam, podsetio se Jeremić, stasavao u vreme kada su novine pre nego što se pojave na kioscima morale da prođu proveru u Palati pravde. Mnogi to zovu diktaturom i cenzurom, ne kažem da nisu u pravu, ali moram da istaknem da se tada znao i poštovao neki red. Toga danas nema. Objavljuje šta ko hoće, ali, kaže urednik portala Embargo, zaboravlja se da je narod taj koji sve lakše prepoznaje pokušaje medijske podvale.

Reč je o još jednoj karikaturi čija je meta predsednik Vučić, a koja je kao i neke prethodne satkana od malicioznih optužbi i najgorih mogućih neprimerenih insinuacija, kaže Marko Matić. Koliko god se mi slagali da je karikatura jedna od formi slobodnog umetničkog izražavanja, da može da bude i ironična i sarkastična, moramo, ističe naš sagovornik, da znamo da  postoje i neka  ograničenja, moralni principi i pragovi koji se ne prelaze.

Kaznene mere u ovakvim slučajevima propisane su zakonima, ali, kaže Marko Matić, nisam siguran da bi to bio pravi odgovor. Društvena osuda i pokazivanje nulte tolerancije najbolji je lek protiv podmetačina i malicioznosti ovakvog tipa. Naravno, ocenjuje naš sagovornik, država mora da radi svoj posao, svesna da će oni to iskoristiti da se predstave kao žrtve represije i tako pokušaju da to što su uradili potisnu u drugi plan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 1°C

Vedro

Utorak
Sunčano

Max: 11°C
Min: 0°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana