Analitičari: Kriju se organizatori protesta Studio B

Objavljeno: 12.07.2020. 20:35 Izmenjeno: 12.07.2020. 21:03

Činjenica da niko nije zvanično stao iza protesta, a pojavila se lista po danima planiranih akcija za narednu nedelju najbolji je dokaz da organizatori i iznutra i spolja stoje iza njih, ali se, ocenjuju analitičari, za sada kriju svesni da za ostvarenje svog cilja, rušenje vlasti, nemaju kritičnu masu građana.

Oni se, kaže politički analitičar Marko Matić, nadaju da će do prevrata stići na krilima korona virusa i nezadovoljstva građana. Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacija, smatra da to nije moguće jer su prošla vremena kada se vlast osvajala prepadom, preko noći – izazivanjem straha i panike kod građana.

U svim organizovanim protestima postoji snaga koja ih vodi i usmerava, ima zahteve i ciljeve. Ne postoji primer da su se građani okupili da zauzmu i zapale skupštinu,  da planiraju zatvaranje auto-puteva, centralnih gradskih saobraćajnica, blokiranje državnih institucija a da pri tom, kaže Marko Matić, nemaju nikakve konkretne političke zahteve.

Reč je o grupi neodgovornih ljudi koji se kriju iza protesta, jer nisu spremni da jasno i glasno kažu građanima za šta se zalažu. Oni tako, kaže Dejan Miletić direktor Centra za proučavanje globalizacije, podrivaju državu iz potaje, budućnost naše dece, ali, nesvesno, najviše štete upravo srpskoj opoziciji.

Ekonomija je strateška komponenta svake zemlje i ona se niti pravi niti ruši preko noći. To je dugoročan proces u kojem idete korak po korak, sa velikom dozom neizvesnosti. Ljaganje sistema i izazivanje panike je pogrešan metod koji koristi opozicija, jer su se građani u prethodnom periodu uverili da ih vlast nije zaboravila, kada im je bilo najteže. Takođe, kaže Miletić, teror manjine nad većinom pogrešan je put za preuzimanje na izborima legitimno osvojene vlasti.

Oni za svoju radikalizaciju protesta nemaju podršku kritične mase građana, što je kaže Matić, prvi preduslov za uspeh. Nada da će na nesreći koju nam je doneo Kovid 19, na broju zaraženih i preminulih  profitirati, kao i plašenjem razvojem „pet ge“ mreže,  pokušavajući da izazovu dodatno nezadovoljstvo građana je providna, kaže naš sagovornik.

Daleko smo od situacije da se bilo šta od toga što oni traže i očekuju ostvari. Manipulacije i izazivanje mržnje su pogrešan put, makar iza tih planova i namera, uz domaće stajali i strani faktori. Komentarišući to što na društvenim mrežama od petka kruže nepotpisane poruke, odnosno pozivi na građansku neposlušnost,  sociolog i analitičar Vladimir Vuletić kaže da samim tim što se ne zna ko su autori poruka koje su jasne, one se mogu okarakterisati kao deo specijalnog rata.

Vuletić ocenjuje da od samog početka protesta kruži  mnogo lažnih vesti, neproverenih koji imaju za cilj da s jedne strane omasove protest i isprovociraju i one građane koji ne uzimaju učešće, ali i da destabilizuju vlast.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Delimično oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 30°C
Min: 20°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana