Analitičari: Đukanović ne bira sredstva za očuvanje vlasti Tanjug

Objavljeno: 21.05.2020. 19:53 Izmenjeno: 22.05.2020. 14:59

U komunističkom korpusu crnogorskog DPS-a i konačno je prevladala struja koja naginje prohrvatskoj i proustaškoj ideologiji, ocenjuju sagovornici Studija B.

Politika Mila Đukanovića nije donela ništa dobro nikome, posebno ne onom tvrdom srpskom jezgru, kaže Tomislav Kovač, bivši ministar policije Republike Srpske. Njegov jedini cilj je, ocenjuje penzionisani potpukovnik KOS-a Ljuban Karan, opstanak na vlasti iako je svestan da su mu šanse da sačuva tron sve manje, a podrška moćnih zaštitnika sve tanja.

Milo Đukanović očajnički pokušava da sačuva tron, a u toj borbi, koju gubi, povlači poteze koji samo ubrzavaju njegov poraz. Nekrst je udario na Srbe i njihovu vekovnu Crkvu i najavljuje osnivanje nove, po meri njegove vlasti i tutora iz Hrvatske i Albanije, iako onaj mnogo jači i moćniji svet sve češće otvoreno bojkotuje i ismeva tu njegovu ideju. Ipak, kaže Ljuban Karan, Milo je i dalje pod uticajem komšija koji ga ubeđuju da put u Evropu ne vodi preko Beograda, već preko Zagreba.

Donošenje zakona o verskim slobodama i pokušaj otimanja imovine SPC kruna je Đukanovićeve antisrpske politike. Ovo je tačka rastakanja  srpskog naroda. Prevareni su svi kojima je Milo obećavao da će u novoj Crnoj Gori biti mesta i za Srbe i za njihovu jedinu crkvu, ocenjuje Tomislav Kovač.

Ne smem ni da zamislim, ali ni da iskljućim moguđćnost da je Milo spreman da ponovi španski scenario građanskog rata. To bi bilo pogubno i nadam se, kaže Kovač, da će neko mnogo jači od crnogorskog suverena  Đukanoviću to jasno predočiti. Ni Srbija ne sme da sedi skrštenih ruku već, poručuje naš sagovornik, mora najozbiljnije da razmišlja kako da zaštiti Srbe u Crnoj Gori.

Obaveštajne službe velikih zemalja trenutno imaju preča posla, a u regionu jačaju i vršljaju pre svih hrvatska i albanska. Nekome to možda  ne deluje ozbiljno, ali se u regionu nesumnjivo dešavaju do juče nezamislive stvari. Tompson peva na nacionalnoj crnogorskoj TV, Severna Makedonije greškom objavljuje kartu nezavisne NDH, a u Srajevu se služi misa ustašama iz Blajburga. Ništa od toga nije slučajno, sve je, kaže Karan, stiglo iz hrvatske kuhinje, koja se zvanično nigde ne pojavljuje.

Isto tako Hrvatska može da usporava crnogorsko napredovanje ka Evropskoj uniji, da je ucenjuje ako ne bude poslušna i odbije da bude pod njenom kontrolom, kaže Ljuban Karan.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 10°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana