Ana Brnabić dobitnica nagrade „Duga“ Gej strejt alijanse Tanjug

Objavljeno: 17.05.2017. 16:32 Izmenjeno: 17.05.2017. 16:32

Ministarka Ana Brnabić dobitnik je nagrade „Duga“ za 2016/2017. godinu, koja joj je uručena na svečanosti u Skupštini grada.

 

Nagrada „Duga“, koju Gej strejt alijansa (GSA) dodeljuje već pet godina, ustanovljena je sa ciljem da podstiče i afirmiše promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, kako od strane državnih i lokalnih institucija i organa, tako i od strane društva u celini.

Ministarka Brnabić zahvalila se na nagradi, ističući da je cela vlada na čelu sa premijerom napravila u prethodne tri ili četiri godine ogroman iskorak i da joj je drago što je deo tog hrabrog i odgovornog tima.

Ona je čestitala GSA na malom jubileju, poželevši im još puno godina rada na otvaranju dijalogu i širenju tolerancije u Srbiji.

““Važno je da naglasim, bez ikakve lažne skromnosti, a pričala sam to od prvog dana od kada me je premijer pozvao da budem član Vlade Srbije, da ne vidim svoju ulogu kao naročito revolucionarnu, upravo zbog toga što je i ova nagrada u poslednjih pet godina išla dobitnicima koji su otvarali put nekoj drugačijoj Srbiji““, rekla je Brnabić.

Ona je ukazala da je tim Vlade Srbije, ali pre svega premijer i budući predsednik Aleksandar Vučić, imao hrabrosti i odvažnosti da od prvog dana stane zdušno uz nju i pruži joj ličnu, profesionalnu i moralnu podršku u svakom trenutku.

Brnabić je istakla i da njen ulazak u vladu vidi samo kao ““normalni kontinuitet onoga sto je Vlada Srbija već postavila kao standard““ i da joj je zbog toga posebno drago što je član tim Aleksandra Vučića.

Nagrada „Duga“ GSA dodeljuje već pet godina, sa ciljem da podstiče i afirmiše promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, kako od strane državnih i lokalnih institucija i organa, tako i od strane društva u celini.

Kako je rečeno, žiri je odlučio da u uži izbor za ovogodišnju nagradu ““Duga““ uđu ministarka Brnabić, Televizija N1, Opština Vračar, glumac Nebojša Glogovac i dramaturg Olga Dimitrijević.

Pored nagrade koja se dodeljuje povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbve protiv homofobije i transfobije, uručene su i zahvalnice Miroslavu Ðorđeviću i njegovom timu iz Beogradskog centra za genitalnu rekonstrukciju i hirurgiju, Kancelariji za ljudska i manjinska prava, predsedniku skupštinskog Odbora sa ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Mehi Omeroviću i reditelju Srđanu Dragojeviću.

Zahvalnice je uručio ambasador SAD Kajl Skat koji je rekao da je rad GSA i drugih LGBT organizacija od suštinskog značaj za zaštitu i unapređenje prava LGBT osoba.

On je naveo da SAD i druge zemlje EU ostaju privržene zaštiti ljudskih prava svih ljudskih bića, što podrazumeva i LGBT osobe kako ovde, tako i u svetu.

““U Srbiji, kao i u svetu, put koji vodi ka većim LGBT pravima nije lak. Istina je da smo poslednjih nekoliko godina svedoci napretka, ali najnoviji podaci Stejt Dipartmenta kažu da je ugrožavanje prava LGBT osoba i dalje ozbiljan problem i da su članovi te zajednice izloženi pretnjama, govoru mrznje čak i nasilju““, rekao je Skat, dodajući da je pred nama dug put.

Ove godine nagrada ““Duga““ je dodeljena peti put, a prethodni dobitnici su oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP-a Srbije Aleksandar Stojmenović, ministarka Jadranka Joksimović, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević, dok je prvu nagradu dobilo Odeljenje za rad sa zajednicom MUP-a Srbije.

Dodeli nagrade „Duga“ i uručenju zahvalnica prisustvovali su ministarka Jadranka Joksimović i ambasadori Francuske Kristin Moro, Nemačke Aksel Ditman…

Nagradu ““Duga““ ustanovila je GSA i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštititi i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 26°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana