Ambulantna vozila – donacija zdravstvenom sistemu Srbije Tanjug

Objavljeno: 14.06.2021. 12:38 Izmenjeno: 15.06.2021. 11:49

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri uručio je  ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru šest ambulantnih vozila, namenjenih zdravstvenim ustanovama širom Srbije, kako bi mogle efikasnije da odgovore na pandemiju i spremnije dočekaju krize u budućnosti

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Ambulantna vozila, opremljena savremenim aparatima, deo su donacije od 11 vozila, koje je obezbedila USAID za zdravstvene ustanove, a koristiće ih Opšta bolnica Jagodina, domovi zdravlja Bogatić, Kraljevo, Vranje i Svrljig i Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti Sokobanja.

Lončar je istakao da je danas važan dan za srpsko zdravstvo i sve koji rade u njemu, i zahvalio ambasadoru SAD i UNDP-u.

„Ostvaruje se zajednički projekat SAD i UNDP vredan milion dolara, za zdravstveni sistem Srbije, čiji je jedan deo i ovih šest vozila. Još pet vozila trebalo bi još da stignu“, rekao je Lončar.

On je dodao da se sve promenilo i da ništa više neće biti isto kao pre korona virusa, krize koja se, kaže, možda i desila kako bismo svi shvatili da ćemo morati da budemo jedinstveni i da delujemo zajedno, jer samo tako možemo da se izborimo sa izazovima.

„Zato pozivam sve da zajednički radimo, jer porblem nije rešen ako ga rešimo samo u svom dvorištu. Mi smo već više od 400.000 vakcina podelili komšijama, prijateljima kojima je neophodno i nastavićemo dalje, jer kad i oni budu rešili probleme, znaćemo da smo blizu dana povratka životu bez pandemije“, istakao je Lončar.

On je dodao da je u sanitetima oprema koja bukvalno u minutima spasava živote.

„Da takve opreme nije bilo na fudbalskoj utakmici pre dva dana, kada je došlo do srčanog zastoja kod jednog igrača, on danas ne bi bio živ“, ukazao je Lončar na značaj opremeljenih ambulantnih vozila koje su od danas na raspolaganju u Srbiji.

Kako je rekao, te „pokretne bolnice“ biće u manjim sredinama, posebno u onima sa velikom razuđenošću, u kojima treba mnogo da se dođe do pacijante, da mu se ukaže pomoć…

Ambasador SAD Entoni Godfri istakao je da su SAD tokom pandemije prikuplie više od 4,7 miliona dolara dodatne pomoći Srbiji u borbi protiv kovida.

„Bili smo partneri SZO u nabavci medicinske opreme, opreme za testiranje, trijažnih kontejnera za kovid bolnce u Srbiji i sve smo to radili u tesnoj saradnji sa Vladom Srbije“, rekao je Godfri.

On je dodao da visoko ceni pomoć koju su na početku pandemije SAD-u ponudili srpski lideri.

„Hvala Vladi Srbije što je zajedno sa Er Srbijom pomogla da se ljudi vrate u Ameriku, kao i za vakciniaciju za pripadnike diplomatske zajednice“, rekao ej Godfri.

On je ukazao da je pandemija pokazala koliko je važna zdavstvena zaštita, dodajući da je zdravstvo u svim zemljama pretprpelo pritisak, te da je potreba da se u njega investira nikada jača.

Ambasador je najavio da će u okviru projekta „Zajedno protiv kovida“ domovima za stare širom zemlje biti uručeni tableti i televizori kako bi stanari mogli bezbedno da budu u kontaktu sa svojim porodicama.

Svim medicinskim radnicima koji su se našli na prvoj liniji odbrane od kovida 19. Godfri je poručio: „Hvala vam, bili ste neverovatni“.

Primopredaji ispred Palate Srbija prisustvovala je i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) Fransin Pikap, koja je navela da je kovid kriza bez presedana, koja je ostavila velike posledice na živote, zdravstvo, ekonomiju, životnu sredinu

„Sada se čini da se ta kriza bliži kraju, ali bio bi rizik ako bismo se posle pandemije vratili na život po starom, ne uzimajući u obzir pouke“, rekla je Pikap.

Kako je dodala, tokom pandemije prepoznali smo svi značaj zdravstvenog sistema, snažnog društva, solidarnosti i poverenja, koliko je važno da ne preterujemo u eksploataciji životne sredine, ali i koliko su moćni digitalni alati.

„Vozila koja doniramo danas doprineće da zdrastveni sistem može da odgovori na hitne situacije. Neka će otći u manje, udaljene, ruralne opštine, koje možda nemaju usluge koje su potrebne građanima, a važno je da svi imaju zdravstvenu zaštitu, gde god živeli, da niko ne bude izostavljen“, rekla je Pikap.

Ona je navela da je ključna poruka UNDP-a, kada se govori o budućnosti i kako vratiti ono što je uiništeno, da to ne može da se obezbedi ekonomskim radom na štetu i po cenu životne sredine, već da oporavak mora da bude – zeleni oporavak.

„Zato imamo deo projekta za nabavku opreme za bezbedno odlaganje medicinskog otpada“, rekla je ona.

Direktor Doma zdravlja Bogatić Aleksandar Martinović zahvalio je na donaciji, rekavši da će ona doprineti boljem radu hitne službe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana