Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu HR

RegionRegion Pocetna 09. 09. 2019. 21:39:24

Mira Nikolić, ambasadorka Srbije u Zagrebu, odbila je da primi protestnu notu zbog, kako je rečeno, pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku 7. septembra.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske saopštilo je da je ambasadorka Srbije u Zagrebu pozvana kako bi se srpskoj strani izrazio protest zbog „pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 7. septembra“, prenosi HRT.

Kako se navodi, iako je ambasadorka Srbije odbila da primi notu, hrvatsko ministarstvo je izrazilo protest.

Hrvatska strana je osudila, kako je naglašeno, „pokušaj ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku bez znanja i saglasnosti hrvatskih vlasti te bez poštovanja propisanog postupka najave“.

Navedeni događaj, hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je kao „provokaciju s ciljem izazivanja incidenta i najoštrije osudilo činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene službene institucije Republike Srbije“.

Kako se ističe u saopštenju, hrvatska strana je istakla da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srpskog političkog vođstva koje su usledile, smatra „nastavkom neprimerenog postupanja i već duže vreme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmerenog protiv Hrvatske, susedne države i članice NATO-a i EU“.

U saopštenju se zaključuje da je to je još jedna potvrda kako „Srbija nije spremna da se suoči sa vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina“.

Članovi delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su krenuli u Jasenovac na obeležavanje Dana jasenovačkih novomučenika, i da odaju počast žrtvama nacističkog terora u NDH rekli su da su šokirani su reakcijom i odlukom Hrvatske da ih spreči u tome.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 6°C

Sumaglica

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 10°C
Min: 4°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana