Ambasadorka Kube: Uzdamo se u podršku Srbije Tanjug

Objavljeno: 08.11.2016. 17:40 Izmenjeno: 08.11.2016. 17:42

Uzdamo se u podršku Srbije u borbi protiv blokade Kube, poručila je ambasadorka Kube u Srbiji Adel Majre Ruis Garsija na sastanku sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Kubom, saopštila je Skupština Srbije.

Ambasadorka Adel Majre Ruis Garsija je u Domu Narodne skupštine posebno naglasila da je Kuba potvrdila svoj stav o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova i svoj principijelni stav o podržavanju međunarodnog prava.

Ona je izrazila zahvalnost što je Srbija glasala protiv blokade SAD Kubi, ali i istakla da ta blokada i dalje traje i zamolila za parlamentarnu i državnu podršku Srbije u borbi da konačno bude ukunuta.

Da su odnosi Srbije i Kube na najvišem nivou potvrdila je i ambasadorka koja je u prilog tome navela posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednice Narodne skupštine Maje Gojković Kubi, kada je potpisan Sporazum o saradnji dva paralementa.

Adel Majre Ruis Garsija je, nakon što je saslušala obraćanja svih članova grupe, rekla da sve što je čula odražava zajedničke stavove i potvrđuje neraskidivo prijateljstvo i neprekidnu ujedinjenost Kube i Srbije.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Kubom Ljubiša Stojmirović izrazio je zadovoljstvo što je u mogućnosti da kroz tu poslaničku grupu doprinese, inače, dobroj saradnji i dodatnom približavanju dve zemlje, koje decenijama vezuje iskreno prijateljstvo.

Članovi PGP sa Kubom interesovali su se, između ostalog, za način funkcionisanja zdravstvenog sistema Kube, o statusu ososba sa invaliditetom u toj zemlji i jednoglasno zahvalili na podršci koji Kuba pruža Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta.

Stojmirović je istako da je današnji sastanak tek početak jedne uspešne saradnje i da će PGP sa Kubom funkcionisati i raditi kao porodica, bez obzira na stranačku pripadnost.

On je predložio da kubanska Poslanička grupa prijateljstva sa Srbijom poseti Narodnu skupštinu i da taj susret dodatno može da bude osnažen delegacijama privrednika iz Kube i Srbije, što bi moglo da da konkretne rezultate u jačanju privredne saradnje.

Stojmirović je, takođe, pozvao ambasadora da sa Poslaničkom grupom prijateljstva sa Kubom poseti institut „Mihajlo Pupin“, jednu od najznačajnijih naučnih institucija u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana