Ambasador Skot „Paramauntu“: Snimite film o srpskim herojima Tanjug

Objavljeno: 28.09.2018. 12:20 Izmenjeno: 28.09.2018. 12:20

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot preporučio je čuvenoj holivudskoj kući „Paramaunt“ da snimi film o srpskim herojima iz Drugog svetskog rata, meštanima sela Pranjani kod Gornjeg Milanovca koji su 1944. godine spasili više od 500 američkih pilota nakon što su ih Nemci obrili iznad Jugoslavije.

Akcija je izvedena u sadejstvu s četnicima Dragoljuba Draže Mihajlovića.

„Uveren sam u to da bi priča o misliji “Halijard“ bila odličan holivudski film koji bi se dopao mnogima širom sveta. Više ljudi mora da sazna o ovoj spasilačkoj misliji i herojstvu kako domaćeg stanovništva u Srbiji, tako i američkih i savezničkih avijacija“, poručio je američki ambasador u razgovoru za današnji „Srpski telegraf“.

Skot je, dodaje list, prvi stranac koji se bori da ova priča o srpskom herojstvu ne ode u zaborav, a ako „Paramaunt“ prihvati njegovu ideju, to će biti prvi američki dugometražni spektakl o srpskim junacima.

„Nedavno sam s predsednikom Aleksandrom Vučićem posetio produkciju “Paramaunta“, koja u Srbiji snima film “Crawl“, i tom prilikom sam produkcijskom timu govorio o knjizi “Zaboravljenih 500“, o misiji “Hilijard“. Imam veliku nadu da ćemo videti više saradnje između Holivuda i Srbije. Zbog toga je ambasada SAD snažno podržala napore Vlade Srbije da privuče američku filmsku produkciju kroz poreske olakšice i pojednostavljene propise“, naveo je ambasador SAD.

Da bi film nastao iz vrhunske produkcije, govore i podaci o njenom ogromnom kapitalu.

„Američka filmska industrija generisala je više od 43 milijarde dilara prihoda 2017. Kako sam saznao od produkcijskog tima, film “Crawl“ ima najveći budžet od svih filmova ikada do sada snimljenih u Beogradu“, pohvalio se Skot i dodao da i njujorška fondacija Misija Halijard odlično radi na širenju priče o spasilačkoj misiji srpskih heroja.

Operacija „Hilijard“ ili „Vazdušni most“ smatra se jednom od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji ratova.

Više od 500 američkih pilota, od kojih je većina imala između 25 i 30 godina, Nemci su 1944. godine oborili iznad Jugoslavije.

Najveći broj njih je evakuisan sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani.

Seljani su pilote lečili i krili u senu i podrumima, sve dok se nisu oporavili dovoljno da mogu da nastave put. Mnogi piloti decenijama kasnije obilazili su Pranjane i sretali se sa Srbima koji su im tada spasili život, podseća list.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 8°C

Vedro

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 7°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana