Ambasada SAD: Pripadnici VS najbolji u gađanju pištoljem Tanjug

Objavljeno: 08.10.2019. 15:37 Izmenjeno: 08.10.2019. 15:37

Major Vojske Srbije Igor Ignjatović i glavni podoficir Branislav Bulatović zauzeli su prva dva mesta u takmičenju u gađanju iz pištolja koje je održano u SAD.

Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Heris bio je domaćin takmičenja u gađanju iz pištolja koje je održano od 21. do 22. septembra u Americi, na kom je ucestvovalo 150 vojnika.

I pobednik i drugoplasirani bili su pripadnici Vojske Srbije, i to major Igor Ignjatović i glavni podoficir Branislav Bulatović. Ovi odlični pucači dobili su od guvernera tzv. “Nagradu dvadeset” koja se dodeljuje onima koji pokažu najviši nivo spretnosti s oružjem, navodi se saopštenju.

Ambasada je saopštila da su u okviru vojne saradnje SAD i Srbije tokom septembra održane i tri zasebne obuke.

Instruktori sa američkog Bezbednosnog instituta izveli su u vojnoj bazi “Jug” obuku za učešće u mirovnim operacijama na kojoj je učestvovalo 17 oficira i podoficira Vojske Srbije.

Svrha obuke je bila da se poboljšaju veštine pripadnika Vojske Srbije koji će učestvovati u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija, kayže se saopštenju podseća da Srbija trenutno ima pripadnike svoje vojske u devet mirovnih misija koje se sprovode širom sveta pod okriljem UN i Evropske unije.

Američki Bezbednosni institut za medicinske operacije je sproveo još jednu obuku na Vojnomedicinskoj akademiji o naprednom planiranju u slučaju vanrednih situacija.

Obuka je bila usmerena na poboljšanje i pospešivanje kapaciteta Srbije kada je u pitanju upravljanje prirodnim katastrofama. Među učesnicima je bilo 32 predstavnika iz raznih agencija i neprofitnih organizacija, kao i 20 pripadnika Ministarstva odbrane.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije je organizovao, a američki inžinjerijski korpus je sproveo obuku iz Programa civilno-vojne spremnosti u slučaju vanrednih situacija, na temu komunikacije u kriznim situacijama.

U obuci su učestvovali zaposleni u više ministarstava i organizacija civilnog društva, kao i stručnjaci iz Nacionalne garde Ohaja. Ovo je bila druga u seriji od tri radionice usmerene na razvijanje kapaciteta Srbije kada je u pitanju krizna komunikacija i međuagencijska organizacija.

Sve ove aktivnosti koordinirala je Kancelarija za vojnu saradnju Ambasade SAD zajedno sa svojim partnerima u Srbiji, kaže se u saopštavanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 18°C
Min: 11°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana