Vučić i Alijev: Gradićemo veze i snažno prijateljstvo u interesu naša dva naroda tanjug

Objavljeno: 21.12.2022. 11:33 Izmenjeno: 21.12.2022. 12:29

Preduzimaju se koraci da Azarbejdžan od početka sledeće godine izvozi struju u Srbiju

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je , posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Bakuu, da su Srbija i Azebejdžan strateški partneri i da će nastatviti da podržavaju poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe zemlje. „Ta politika ostaće čvrsta. Mi podržavmao međunarodno pravo i treba da se sprovode samo norme i principi međunarodnog prava“, istakao je Alijev na konferenciji za medije sa predsednikom Vučićem. On je istakao da se širom sveta danas mogu videt dvostruki standardi i da je to prilično problematično i zabrinjavajuće. Norme međunarodnog prava treba da važe za sve zemlje, poručio je Alijev.

Preduzimaju se koraci da Azarbejdžan od početka sledeće godine izvozi struju u Srbiju.

On je rekao da je saradnja Bakua i Beograda odlična, da se očekuje povećanje u oblasti trgovine, i da još treba razvijati saradnju u oblasti transporta. „Moramo da podstaknemo naše timove da porade na tome. Što se tiče oblasti energetike, ona jeste deo naše agende. U poslednje vreme dodat je izuzetan značaj u tom kontekstu. Izvozimo energetske proizvode u Evropu, pa i nekima od suseda Srbije. To su prirodni gas, električna energija, tu imamo dobar prostor za saradnju. Preduzeće se koraci da Azerbejdžan od početka sledeće godine izvozi struju u Srbiju“, najavio je Alijev. On ocenjuje da odnosi Bakua i Beograda daju razlog za veliki optimizam. „Sve ukupno, kad prođemo kroz bilateralne odnose, siguran sam da će predstojeća godina odisati dobrom atmosferom. Ova godina je bila jako uspešna za naše bilateralne odnose“, rekao je Alijev i dodao da ima i lično prijateljstvo sa predsednikom Srbije. „Naše odnose možemo samo dalje da širimo. Zahvaljujem dragom prijatelju što je ovde. Još jednom, dobro nam došli“, poručio je Alijev.

 

Vučić:Srbija i Azerbejdžan ustanovili čvrsto prijateljstvo, nema načina da se dve zemlje okrenu jedna protiv druge, podržavamo međusobno teritorijalni intergitet, zahvalan sam Alijevu na tome.

Veoma sam zadovoljan posetom Azerbejdžanu, mnogo od nje očekujem, otvorili smo nova polja saradnje i mogućnost da izlazimo zajedno na treća tržišta, zato smo se za samo mesec dana dva puta sastali, a imao sam plodnu diskusiju i sa ljudima iz odbrambenog sektora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da Srbija i Azerbejdžan na polju energetike imaju dosta prostora za saradnju. Vučić je u Bakuu, na zajedničkoj konferenciji za medije sa azerbejdžanskim predsednikom Ilhanom Alijevim, rekao da su već u toku razgovori o tome kako da se u Srbiji naprave transmisioni sistemi i kako da se unaprede kako bi u Srbiji mogla da se preuzima struju koja će podvodno kablovima dolaziti do Rumunije i Mađarske. „Već razgovaramo kako i sami možemo da budemo korisnici te energije“, dodao je Vučić. On je rekao da su već razgovarali i kako kroz interkonektore koji će biti izgrađeni sa Bugarskom i Severnom Makedonijom, Srbija može da dođe i do azerbejdžanskog gasa. „Sve je to važno za nas“, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Bakuu, posle sastanka sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, da mu je zahvalan na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i što razume teškoće sa kojima se Srbija suočava po tom pitanju, kao i kada je reč o očuvanja poretka UN i Rezolucije UN na teritoriji naše zemlje. „Razgovarali smo o svim oblicima saradnje. Naše prijateljstvo je čvrsto i iskreno i ne postoji način da neko okrene Azerbejdžan protiv Srbije i obrnuto. Nema tog pristiska i mogućnosti da neko to uradi“, istakao je Vučić. Naglasio je da se dve zemlje međusobno podržavaju kada je u pitanju teritorijalni integritet, da je to danas još čvršće nego pre i da će tako i ostati u budućnosti. „Zahvalan sam mu na tome i što razume naše teškoće sa kojima se sučavamo“, poručio je Vučić. Rekao je da od predsednika Azerbejdžana može dosta da nauči kako bi bolje sagledao ono što Srbiju čeka u budućnosti. Vučić je rekao da svaki put kada dođe u Azerbejdžan vidi ogromne promene i napredak i čestitao Alijevu na tome i građanima Azebejdžana. „I mi se tome radujemo kao iskreni prijatelji“, dodao je Vučić i naglasio da je malo mesta u svetu gde može da se vidi takav ubrzani progres. Vučić je rekao da neko može da kaže da je to zato što Azerbejdžan ima naftu i gas, ali da neke zemlje, poput Libije, imaju i veće količine nafte i gasa od Azerbejdžana, ali da imaju 10 puta lošiju poziciju. „To govori o snazi rukovodstva i viziji Alijeva, i da odlično prepoznaje izazove sa kojima se suocava savremeni svet i kakvu razliku možete da napravite ako imate dobro i vizionarsko rukovodstvo“, naveo je Vučić. Kaže da su Ujedinjeni Arapski Emirati početkom sedamdesetih godina prošlog veka sanjali da budu poput Libije, koja ima pet puta više nafte, ali da je sada, ipak, velika razlika u razvoju između UAE i Libije na strani Emirata. „Alijev je pokazao kakva je razlika između njega i mnogih koji imaju više sirovina nego što ih ima Azerbejdžan, ali kada neko domaćinški vodi zemlju vide se rezultati. Ovo sam rekao ne zato što su nam potrebne količine gasa i struje, jesu nam potrebne, ali ne kao Evorpi. Manje nam je potrebno nego Evropi možemo i bez toga da preživimo, ali osećam istinsko poštovanje prema Alijevu i rezultatima Azerbejdžana. I on je meni rekao da je jedva prepoznao neke delove Beograda kada je došao“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su sa Azerbejdžanom otvorena nova polja saradnje, a reč je, kako kaže, o zajedničkom delovanju, zajedničkom radu, međusobnom transferu tehnologije u vojnoj industriji. Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije sa azerbejdžanskim predsednikom Ilhanom Alijevim u Bakuu rekao da je novo polje saradnje i to da sa nekim proizvodima koje bi dve zemlje u budućnosti zajednički radile mogu da izlaze i na treća tržišta. „Mislimo da imamo veliki potencijal ukoliko zajedno tome pristupimo kao Srbija i Azerbejdžan i upravo smo se zbog toga u poslednjih mesec dana već dva puta sastali. Delegacija Srbije će često boraviti u Azerbejdžanu i delegacija Azerbejdžana već će u narednih nekoliko dana doći u Beograd“, najavio je Vučić. Dodao je da je imao i veoma plodnu diskusiju sa azerbejdžanskim ministrom vojne industrije i sa ljudima iz odbrambenog sektora. „Mnogo smo naučili i o samom delovanju vojske od Azerbejdžana i kako i na koji način treba da se strukturiše i mnogo toga smo spremni da razmenjujemo. I mi proizvodimo neka dobra oruđa i neka oružja, spremni smo da zajednički gledamo kako da sve to zajedno modernizujemo i unapredimo i kako možemo da idemo u korak sa svima drugima u svetu, a da budemo sebi dovoljni“, naveo je on. Vučić kaže da se u ovo teško vreme, može videti kako i velike zemlje mogu da gube ogromnu snagu za veoma kratko vreme, kao i da se može videti da je uticaj sankcija razoran. „Mi moramo da budemo spremni na to da naše zemlje možemo da sačuvamo u ova nemirna vremena, a u budućnosti u svakom slučaju neće biti mnogo bolje i mirnije“, zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je azerbejdžanskom predsedniku Ilhanu Alijevu na divnom gostoprimstvu, narodu Azerbejdžana na prijateljstvu prema Srbiji i naveo da će dve zemlje graditi veze i snažno prijateljstvo u budućnosti na najbolji mogući način, u interesu dva naroda. „Beskrajno sam zahvalan predsedniče Alijev na Vašem prijateljstvu, na Vašem iskrenom odnosu prema Srbiji, želim i nadam se da ćete uskoro posetite ponovo Srbiju i da vam to bude stalna stanica na putu za bilo koju evropsku zemlju, da vam to bude i kao neka vrsta druge otadžbine u koju uvek dolazite“, rekao je Vučić u Bakuu na zajedničkoj konferenciji za medije sa Alijevim. Naveo je da on uvek vrlo rado odlazi u Bakuu i da veruje da će zajedničkim snagama, uz Alijevu viziju, marljivost, ozbiljnost i odgovornost ljudi iz dve države uspeti da otvore nove vidike saradnje. „Veoma sam zadovoljan ovom posetom i mnogo od nje očekujem i srećan sam što sam mnogo toga mogao da naučim od predsednika Alijeva, ne stidim se da tako nešto kažem ni pred domaćom, ni pred svetskom javnošću, a istovremeno u svetu znaju da nisam neko ko voli da laska ni onima koji misle da su mnogo veći, jači, nego što smo nas dvojica zajedno“, rekao je predsednik Srbije.

Đedović:Srbija može da računa na trećinu svojih potreba za gasom iz Azerbejdžana

Srbija može da računa da će iz Azerbejdžana dobijati trećinu svojih ukupnih godišnjih potreba za gasom, što u kombinaciji sa mogućom izgradnjom novih gasnih postrojenja znači dodatnu sigurnost i nezavisnost u proizvodnji električne energije, izjavila je  ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović nakon sastanaka koje je imala u Bakuu sa azerbejdžanskim ministrima Šabazovim i Džabarovim. Ocenila je u izjavi za Tanjug da su današnji razgovori bili dobri i produktivni i ukazala da imamo stratešku saradnju već dogovorenu u oblasti energetike na koju treba da se naslonimo i da sa predstavnicima njihovih energetskih preuzeća pričamo o diverzifikaciji, pre svega gasom. Đedovićeva je navela da je Azerbejdžan zemlja koja je prepoznata da pomogne celoj Evropi kada je gas u pitanju. „Mi završavamo sledeće godine gasnu interkonekciju sa Bugarskom i to će otvoriti prostor da Srbija zapravo postane i deo južnog gasovoda što za nas znači veće količine gasa, veću sigurnost snabdevanja, veću nezavisnost“, rekla je Đedovićeva. Dodaje da je jedna od tema razgovora bila i mogućnost uvoza struje iz Azerbejdžana. „Bitno je da vidimo koji je to momenat kada razgovaramo o uvozu i kako da obezbedimo transmisiju te struje preko Bugarske i Turske, kada imamo osnova za to, pošto ova zima i nije relevantna, jer na primer mi u decembru nismo imali uvoz uopšte, da obezbedimo sigurne količine za narednu zimu“, ocenila je Đedovićeva. Ona je istakla da kroz saradnju i prijateljstvo, pre svega, predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva imamo platformu za našu dalju saradnju i da je energetika jedan od stubova te saradnje. „To znači da će i budući projekat koji je Azerbejdžan dogovorio sa EU, a to je izgradnja podzemnog kabla za prenos električne energije, koji kada se bude realizovao biti koristan i za nas kao tranzitnu zemlju“, zaključila je Đedovićeva. U posetu Azerbejdžanu ministarka Đedović dolazi u februaru, kada bude na najvišem nivou sastanak u vezi sa izgradnjom Južnog gasnog koridora, gde će Srbija izgradnjom interkonekcije sa Bugarskom, postati tranzitna zemlja i za zemlje Evrope i za svoje potrebe. Navodi da će do tada kroz rad i kroz zajedničku formiranu radnu grupu energetska preuzeća dogovarati naredne korake u vezi sa ugovaranjem kolicina gasa koje ćemo uvoziti iz Azerbejdžana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana