Alarmantni podaci o gojaznosti dece u Srbiji Tanjug

Objavljeno: 12.02.2020. 14:21 Izmenjeno: 13.02.2020. 12:07

Alarmantni su podaci da u Srbiji svako peto dete ima višak kilograma, a osam odsto dece je gojazno. Ono što takođe zabrinjava je da se ovi brojevi povećavaju iz godine u godinu. Najnovija istraživanja otkrivaju da čak 43 odsto đaka svakog dana jede slatkiše. Posledice su brojne, ne samo kada je reč o fizičkom izgledu, već ova bolest savremenog doba ozbiljno narušava zdravlje deteta.

Često su roditelji svesni da njihova deca imaju problem, međutim malo njih zna kako i na koji način gojaznost dugoročno utiče na decu i ne posvećuju se rešavanju problema u potpunosti, kaže profesor dr Duško Ilić.

Upravo svi ovi razlozi dovode do nastanka disfunkcija u radu velikog broja organa: otežan rad srca, problemi sa perifernom cirkularicjom, metabolizmom šećera, disanjem i spavanjem, objašnjava profesor.

Osim što to umnogome zavisi od dnevnih porodičnih rutina i navika u ishrani, prof Ilić smatra da bi trebalo iskreno porazgovarati sa decom o problemima koje imaju i da je naročito važno da ih od malih nogu učimo pravilnoj ishrani i zdravim navikama.

Najveći problem je što roditelji često ne prihvataju da su im deca gojazna, ili ne prepoznaju koliko je bolest poodmakla. Zato je veoma važno da redovno kontrolišu decu kod stručnjaka koji se time bave.

Inače, stručnjaci procenjuju da će se za deset godina broj gojazne dece udvostručiti. Istraživanja su pokazala da dete koje je gojazno u uzrastu od 10 do 13 godina ima 80 odsto šanse da bude gojazno i u odraslom dobu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Jak vetar

Max: 8°C
Min: 4°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana