Akreditovana laboratorija JKP „Gradska čistoća” beoinfo

Objavljeno: 16.11.2022. 10:03 Izmenjeno: 16.11.2022. 10:03

Akreditacija važi četiri godine, sa obaveznom godišnjom kontrolom laboratorije koju sprovodi Akreditaciono telo Srbije. 

Služba laboratorijskih ispitivanja Sektora ekologije i unapređenja životne sredine Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” zvanično je dobila sertifikat o akreditaciji kojim je potvrđena kompetentnost za obavljanje poslova laboratorijskog istraživanja i molekularno-genetičkih ispitivanja biološkog materijala poreklom od životinja. Sertifikat je dodelilo Akreditaciono telo Srbije, saopšteno je iz Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća”.

Akreditacija važi četiri godine, sa obaveznom godišnjom kontrolom laboratorije koju sprovodi Akreditaciono telo Srbije.

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine u okviru svojih nadležnosti obavlja mere kontrole i smanjenja populacije glodara, komaraca i krpelja, kao i mere dezinsekcije i deratizacije na javnim površinama 17 beogradskih opština.

Od aprila do oktobra svakodnevno se sprovodi monitoring komaraca, krpelja i glodara, a zatim se prikupljeni uzorci podvrgavaju daljem laboratorijskom ispitivanju. Uzorci komaraca se analiziraju na prisustvo virusa Zapadnog Nila, uzročnika istoimene groznice, kao i na prisustvo parazita Plasmodium, izazivača malarije, dok se uzorci krpelja analiziraju na prisustvo bakterije Borelia burgdorferi, uzročnika Lajmske bolesti kod ljudi, a uzorci bubrega glodara analiziraju se na prisustvo bakterije Leptospira, uzročnika leptospiroze kod ljudi.

Akreditacija laboratorije „Gradske čistoće” potvrđuje efikasnost, stručnost i kvalitet metoda rada, koje će ovo preduzeće nastojati da održi i u narednim godinama, ali i opravda poverenje koje uživa kako u drugim institucijama tako i među Beograđanima, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana