Ako je ideja ZSO mrtva, mrtva je i mogućnost uspeha dijaloga Tanjug

Objavljeno: 29.09.2020. 09:35 Izmenjeno: 29.09.2020. 09:35

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio da je Beograd apsolutno uvek spreman za dijalog sa Prištinom, ali da u dijalogu postoje ozbiljni problemi, pošto predstavnici Prištine poručuju da ne žele da razgovaraju o Zajednici srpskih opština (ZSO).

„Ako je, kako Priština kaže, ideja o ZSO mrtva, onda je mrtva i mogućnost uspeha dijaloga“, istakao je Ðurić gostujući na TV Prva.

On je dodao da je na Evropskoj uniji da pokaže da to nije tako.

Ðurić je istakao da, ako EU ne bude uspela da urazumi predstavnike Prištine i vrati ih za sto da razgovaraju o ZSO, onda ne može da očekuje da razgovori budu produktivni i imaju rezutat.

Ðurić je istakao da je sporazum o ZSO postignut pre sedam i po godina i da mora da bude sproveden.

„Mi imamo vrlo jasan mandat predsednika Vučića i Vlade i insistiramo na sporovođenju sporazuma o ZSO“, naglasio je Ðurić.

Govoreći o sporazumu postignutom u Vašingtonu, Ðurić je ukazao da je njegov značaj veliki jer je njime skinuta tema uzajamnog priznanja, Priština je uvedena u „mini-Šengen“, obezbeđeno je blizu četiri milijarde dolara ulaganja u infrastrukturu, a manastiri i srpske svetinje na Kim su direktno pomenuti u sporazumu i Priština je dobila obavezu da primenjuje zakone.

Ðurić je naveo i da otvaranje kancelarije DFC u Beogradu i bilaterlani sastanak predsednika Srbije i SAD imaju ogroman značaj.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 23°C

Slaba kiša

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana