Akcija Grada i Instituta za umetničku igru Beoinfo

Objavljeno: 29.04.2020. 11:39 Izmenjeno: 29.04.2020. 11:39

Povodom Svetskog dana igre koji se obeležava 29. aprila širom sveta, studenti Instituta za umetničku igru odazvali su se akciji Grada Beograda „Ostani kod kuće” i napravili video-snimak podrške svim građanima pod sloganom „Igra je život – igraj, sačuvaj Beograd, sačuvaj Srbiju”.

Sekretar za kulturu Ivan Karl izjavio je da je ovo još jedna dobra akcija nastala iz saradnje Grada sa umetnicima Beograda.

– Svetski dan igre je praznik koji je 1982. godine ustanovio Međunarodni savet za igru (CID) svetske organizacije UNESKO, od kada se u jednom danu, u svim zemljama sveta, istovremeno slave svi vidovi igre, koja je odraz ljudskog bića i njegove potrebe da neverbalnim pokretom „govori” o sebi kroz vreme i vekove sopstvenog postojanja. Ova akcija Grada Beograda i umetnika jeste i poruka podrške građanima Beograda i Srbije da se ovo vreme shvati kao vreme solidarnosti i odgovornosti i da samo zajedno i jedinstveni možemo da pobedimo – rekao je Karl.

Aleksandar Ilić, v.d. direktora Kulturnog centra Beograda i baletski umetnik, istakao je da je upravo jedan od najlepših prolećnih dana izabran za Svetski dan igre.

– Nije slučajno, jer su igra i proleće najlepši i najiskreniji govor svega živog na našoj planeti. Oni donose radost i zanos tela bez obzira na ustaljene predrasude da je igra privilegija samo mladosti. Posle proleća dolazi leto, puno snage i uspeha. Posle leta stiže jesen, donoseći svoje bogate darove, pa zima koju je priroda odredila za odmor, sabiranje iskustava, mudrost i zahvalnost prema prošlosti. Na isti način telo prati putanju sunca, izražavajući sve svoje emocije. Taj dan odabran je da svake godine bude omaž igri i njenom prvom i najznačajnijem reformatoru Žan-Žoržu Noveru – objasnio je Aleksandar Ilić.

Svetski dan igre obeležava se 29. aprila, na dan rođenja Žan-Žorža Novera, velikog reformatora igre rođenog u 18. veku.

U video-snimku učestvuju Mina Ćirić, Tijana Koprivica, Jovana Grujić, Nindri Vectan Nia Canaj, Jelena Radulović, Alisa Oravec, Natalija Trifunović, Jakša Filipovac, Jelena Radulović, Bisera Dimčeva, Katarina Bućić, Manja Pavićević i Katarina Ilijašević. Video je snimio Nemanja Maraš, muzički aranžman je delo Ivice Stjepanovića a koreografija Ognjena Vučinića.

Video-snimak može da se pogleda na Jutjub kanalu „SigurnoKodKuce”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana