Akcija dobrovoljnog davanja krvi u sećanje na 11. septembar tanjug

Objavljeno: 09.09.2022. 15:28 Izmenjeno: 09.09.2022. 15:28

Ðerlek je istakao da Srbija izražava duboku solidarnost sa žrtvama tog terirističkog čina i osuđuje svaku vrstu terorizma.

foto tanjug

 

Crveni krst Srbije i Ambasada SAD u Srbiji organizovale su akciju dobrovoljnog davanja krvi u znak sećanja na žrtve 11. septembra, kada su u terorističkom napadu na Njujork i Vašington među mnogim stradalima bili i državljani Srbije.

Među dobrovljnim davaocima krvi bili su i otpravnik poslova u Ambasadi SAD Džon Ginkel i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek.

Džon Ginkel je rekao da je 11. septembar 2001. godine, tragičan dan u istoriji SAD u kojem je gotovo 3.000 ljudi iz 90 zemalja izgubilo živote, i poručio da se kroz ovu akciju upravo odaje počast žrtvama.

„Davanje krvi je, ustvari, davanje života“, poručio je Ginkel.

On je pozvao građane da se odazovu svakoj akciji dobrovoljnog davanja krvi, jer zdravstveni sistem, ukazao je, ima rezerve krvi za samo jedan dan.

Generalni sekretar Crvenog krsta Ljubomir Miladinović rekao je da ta humanitirna organizacija kontinuirano sprovodi aktivnosti na prikupljanju krvi, što je slučaj čak i uslovima pandemije.

Akcija poput današnje organizuje se 12. godinu za redom, kao prilika da svi pomažući koliko možemo, odamo poštu nevinim žrtvama stradalim 2001. godine i doprinesemo održavanju rezervi krvi sistemu zdravstvene zaštite u Srbiji.

Današnju akciju sprovode ekipe Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana