„Lik i delo patrijarha Pavla trajaće zauvek“ Tanjug

Objavljeno: 21.05.2019. 21:08 Izmenjeno: 21.05.2019. 22:23

U okviru manifestacije Dani patrijarha Pavla, večeras je u Šestoj beogradskoj gimnaziji, koju je blaženopočivši patrijarh pohađao od 1938. do 1942. godine, održana svečana akedemija.

foto Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je istakao čast i zadovoljstvo što može da da svoj mali doprinos da se pamte delo i lik patrijarha Pavla.“Značajno je što su ovde danas u školi i mladi ljudi, što mogu puno toga da nauče iz njegovih poruka i da nađu odgovore na mnoga pitanja koja sebi postavljaju na jednostavan način”, kazao je gradonačelnik.

Naveo je da je na njega poseban utisak ostavila jednostavnost, prostodušnost i skromnost koje su odlikovale patrijarha Pavla i da je imao čast da blaženopočivšeg patrijarha sretne dva puta na ulici i to jednom na Terazijama dok je negde žurio, a drugi put u tramvaju.“Lečio je ljude svojim besedama i govorima. Snaga njegovih reči je u jednostavnosti, nema ništa jednostavnije od toga što je rekao “budimo ljudi“ ili “delimo se samo na ljude i neljude“. Vrlo je jednostavno, ali samo kada je on to govorio te reči su imale božansku snagu”, istakao je Radojičić.

Kaže da su reči patrijarha Pavla, koje su na njega ostavile veliki uticaj, o mudrosti i dobroti – mudrost koju simbolizuje zmija je vrlo opasna ukoliko je ne prati dobrota koju simbolizuje golub.“Prepoznao je naše slabosti, gordost i neslogu i ukazivao je kako to da prevaziđemo. Nezaboravna je njegova podrška i molitve srpskom narodu u najtežim trenucima, u trenucima rata i tada nas je pozivao da nađemo snage i budemo dostojni tih trenutaka. Podsećao je na porodicu u kojoj uvek možemo pronaći snagu”, kazao je Radojičić.Važno je da se sećamo patrijarha Pavla i njegovih poruka, da te poruke ostanu u večnosti zajedno sa našim patrijarhom Pavlom, zaključio je gradonačelnik Beograda.

Patrijarh Irinej je istakao zadovoljstvo što je Šesta beogradska gimnazija obeležila ličnost patrijarha Pavla, koji je, kaže, odigrao značajnu ulogu u našem vremenu.“Patrijarha Pavla je odlikovalo izuzetno strpljenje i krotost. Bio je čovek i ostao je do kraja života čovek”, kazao je Irinej.

Prema njegovim rečima, patrijarha Pavla je imao čast da upozna dok je još bio gimnazijalac, sa njim se sretao i dok je bio u Prizrenskoj Bogosloviji, a patrijarh Pavle bio episkop raško-prizrenski.“Kakav je bio onda kao Gojko Stojčević, dok još nije bio zamonašen, takav je ostao tokom čitavog svog života. Živeo je najobičnijim ljudskim životom. Sve što je mogao da uradi za sebe i što mu je bilo potrebno, nikada nije tražio od drugih, sam je sve to radio”, naveo je Irinej.

Kako kaže, patrijarha Pavla je Beograd upoznao tako što je najčešće koristio gradski prevoz, a ispričao je i situaciju kada je zatvorenik iz Niša pozvao patrijarha Pavla da bi mu se ispovedio.Došao je sam, uzeo kartu na Železničkoj stanici, isto tako se vratio, a odmah kada je ušao u voz započeo je razgovor sa narodom u kupeu, ispričao je Irinej i istakao da ono što je odlikovalo patrijarha Pavla jeste to što ga nikakav položaj nije pogordio, niti poneo, već je ostao da živi najobičnijim životom, punom smirenosti i krotosti.“Ostalo je poznato “budimo ljudi“. To za njega nije bila obična fraza ili rečenica, on je tako to i mislio”, kazao je Irinej i dodao da je patrijarh Pavle imao smisla da uoči prave ljudske vrednosti.

Dodao je da je i njegov izbor za patrijarha bila Božija volja, te da je takav čovek na čelu Crkve u tim vremenima i trebao srpskom narodu.Patrijarh Irinej je naveo i da je Gojko Stojčević želeo da bude i doktor i sveštenik, ali da je zbog rata odslušao samo dve godine medicine, što mu je kasnije i pomagalo.“To je bila jedna retka ličnost naše istorije, kakva nam je bila potrebna u vremenu u kojem je živeo i u vremenu u kojem je vodio našu Crkvu. Drago mi je da je ova škola uočila svog velikog učenika”, naveo je patrijarh Irinej.

Akademiji su, pored profesora i đaka Šeste gimnazije, prisustvovali beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, predstavnici Ministarstva prosvete i drugi.Manifestacija Dani patrijarha Pavla: “Svetlost – ljubav – život”, koja je počela u ponedeljak, trajaće do 27. maja, a cilj joj je da promoviše lik i delo patrijarha Pavla i univerzalne vrednosti humanističke, etičke i moralne, za koje se zalagao blaženopočivši patrijarh.Program manifestacije obuhvata sadrzaje koje su realizovali učenici, nastavnici, kao i stručnjaci i poznavaoci lika i dela patrijarha Pavla, a tokom manifestacije biće dodeljene i nagrade najuspešnijim učenicima za znanje i blagočešće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana