AIK Banka: Depoziti Sberbanke Srbija sigurni Tanjug

Objavljeno: 28.02.2022. 19:27 Izmenjeno: 02.03.2022. 11:00

Predsednik Izvršnog odbora Sberbank Srbija Vladimir Bošković izrazio je zadovoljstvo uspešno završenom kupoprodajom, istakavši posebno jasnu strategiju i viziju AIK Banke u pogledu daljeg razvoja.

AIK Banka dobila je saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve uslove za sticanje Sberbanke Srbija.

Kako je saopšteno iz AIK Banke ta će banka posle sticanja povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na devet odsto i sa vrednošću svoje nove bilansne aktive postati jedna od najznačajnijih banaka u našoj zemlji.

Što je još važnije ovim će se dodatno obezbediti sigurnost depozita svih klijenata, navedeno je u saopštenju.

„Uspešnim završetkom procesa koji je iniciran prošle godine, AIK Banka će uvećati svoju klijentsku bazu za više od 180.000 fizčkih i pravnih lica, dok će ukupna aktiva bankarske grupacije porasti za 1,7 milijardi evra“, navodi se u saopštenju.

Predsednica Izvršnog odbora AIK Banke Jelena Galić rekla je da je jačanjem tržišne pozicije ta banka korak bliže ostvarenju strateškog cilja da se pozicionira kao jedna od vodećih bankarskih grupa u regionu.

„Veličina naše aktive povećaće se na gotovo četiri milijarde, sa tržišnim udelom od devet odsto, čime će AIK Banka, kao okosnica naše bankarske grupe, zauzeti šesto mesto na bankarskom tržištu Srbije“, rekla je ona.

„Za nama je godina u kojoj smo ostvarili najbolji poslovni rezultat, uz značajan rast vrednosti kreditnog portfolija, ali isto tako i uz rast depozita od čak 30 odsto. U narednom periodu nas očekuje integracija, a uveren sam da ćemo i taj proces veoma brzo i uspešno kompletirati“, rekao je on.

Akcije Sberbank Srbije prebačene u vlasništvo AIK banke

Transakcija prebacivanja akcija Sberbank Srbija a.d. Beograd u vlasništvo AIK banke je  obavljena, potvrđeno je Tanjugu u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Centralna banka Srbije juče je saopštila da je Agroindustrijsko komercijalna banka AIK Banka a.d. Beograd zaključila sa NBS ugovor o sticanju akcija Sberbank Srbija a.d. Beograd po osnovu kojih će steći 100 odsto vlasništva u toj banci.

Dodaje se da ovom promenom Sberbank Srbija prestaje da bude deo bankarske grupe na čijem čelu je Sberbank Europe AG Beč u Austriji i postaje deo domaće bankarske grupe.

NBS je istakla da je imajući u vidu novonastale okolnosti koje se odnose na poslovanje dosadašnjeg akcionara iz Evropske unije, prethodno je donela rešenje o pokretanju postupka restrukturiranja Sberbank Srbija čime je omogućena neposredna prodaja akcija banke od strane Narodne banke Srbije.

Širenjem poslovanja i kombinacijom svojih modela poslovanja, banke će biti u mogućnosti da ponude još kvalitetnije usluge svojim klijentima, spajajući stručnost i tehnologiju obe banke i njihovog dugogodišnjeg iskustva.

AIK Banka ovim sticanjem povećava svoje tržišno učešće i postaje jedna od najvećih banaka u zemlji.

NBS je ukazala da je Sberbank Srbija a.d. Beograd visoko kapitalizovana i veoma likvidna banka, koja nema niti će imati poteškoća u izvršavanju svojih obaveza i čiji klijenti nemaju razloga za brigu, a prodajom banke klijenti Sberbank Srbija postaju deo jake domaće bankarske grupe.

Sberbanka Srbija postala Naša AIK Banka

Sberbank Srbija je zvanično promenila ime u Naša AIK Banka i na taj način u potpunosti postala deo domaće bankarske grupe koju predvodi AIK Banka.

Predsednica Izvršnog odbora AIK Banke Jelena Galić izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je Sberbank Srbija postala deo AIK Banke i istakla da je AIK Banka još jednom potvrdila svoju posvećenost daljem rastu, jačanju svoje stabilnosti i odgovornom poslovanju.

„Stabilnost i snažna kapitalna osnova su jasni pokazatelji naše uspešnosti, kao i velike sigurnosti koju pružamo svojim klijentima i štedišama. Upravo to je potvrdila i odluka Narodne banke Srbije kojom je AIK Banka dobila saglasnost za preuzimanje Sberbank Srbija“, rekla je Galićeva, saopštila je AIK Banka.

Uverena je da će predstojeći proces integracije biti uspešno završen i da će ta poslovna sinergija biti od velikog značaja za klijente AIK Banke, zaposlene i ceo bankarski sistem.

Postavši deo AIK Banke, sada već bivša Sberbank Srbija nastavlja svoje poslovanje bez povezanosti sa prethodnim akcionarima, navodi se u saopštenju.

„Zahvaljujući ovoj konsolidaciji, Naša AIK Banka će nastaviti da posluje stabilno, likvidno i veoma uspešno. Štednja svih klijenata i njihova sredstva na računima u našoj banci su na ovaj način dodatno osigurani. Sve naše usluge, aplikacije i servisi nastavljaju da funkcionišu kao i ranije, klijenti nastavljaju da koriste svoje platne i kreditne kartice kao i do sada“, objasnio je predsednik Izvršnog odbora Naša AIK Banke Vladimir Bošković.

U skladu sa navedenim, započeta je promena brendinga svih ekspozitura, a u narednim danima banka će nastaviti sa usaglašavanjem i primenom novog vizuelnog identiteta, kao i daljom integracijom sa novim vlasnikom – AIK Bankom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno vedro

Nedelja
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana