„Mond“: Vučić, moćni čovek na Balkanu u jeku krize Tanjug

Objavljeno: 03.04.2017. 08:55 Izmenjeno: 04.04.2017. 08:39

Srbin Aleksandar Vučić, moćni čovek na Balkanu u jeku krize – tako pariski „Mond“ vidi srpskog premijera u tekstu u kojem daje profil izabranog, nakon jasne pobede na predsedničkim izborima. I ostali svetski mediji pišu o Vučićevom trijumfu.

„Mond“ ističe da se Vučić nametnuo kao „moćni čovek Srbije“ otkako je postao premijer, 2014, godine, „svakako više nego ijedan drugi čovek na vlasti“ posle Slobodana Miloševića.

„Ovakav uticaj Aleksandra Vučića na njegovu zemlju trebalo bi da je učini zonom stabilnosti u regionu kojem stabilnost nedostaje“, navodi pariski dnevnik, uz podsećanje da je Zapadni Balkan poslednjih meseci poprište teških političkih kriza i ponovnog rasplamsavanja etničkih tenzija.

Francuski dnevnik konstatuje da su ovlašćenja predsednika Srbije ograničena, ali ocenjuje, pozivajući se na mišljenje posmatrača, da će Vučić bez ikakve sumnje pronaći „dovoljno pomirljivog premijera“.

I drugi svetski mediji bave se danas Srbijom i Vučićem nakon njegovog izbornog trijumfa, ističući njegovu poruku da će Srbija nastaviti put ka Evropskoj uniji, ali da će istovremeno održavati prijateljske odnose s Rusijom i Kinom.

I „Njujork tajms“ navodi da će pod Vučićem kao predsednikom „Srbija verovatno nastaviti isti kurs unutrašnje i spoljne politike kao tokom vremena koje je on proveo na funkciji premijera“, poput, nabraja list, uvođenja političkih i ekonomskih promena neophodnih za članstvo u Evropskoj uniji, uz istovremenu težnju bliskijim odnosima sa Rusijom.

„Iako je time stvorio tenzije sa Briselom, gospodin Vučić je odbio da podrži sankcije protiv Rusije“, podseća njujorški dnevnik.

List navodi da je Vučić „ojačao imidž neophodnog partnera međunarodnoj zajednici“ tokom kampanje kroz sastanke sa svetskim liderima, nemačkom kancelarkom i predsednikom Rusije.

„Figaro“ ukazuje da su se izbori za predsednika Srbije sveli na svojevrsni „referendum za ili protiv Vučića“ i da je prilično veliki broj predsedničkih kandidata „rezultat nesposobnosti opozicije da na izbore izađe s jednim zajedničkim predstavnikom“.

Bi-Bi-Si prenosi da je Vučić, prema preliminarnim rezultatima jučerašnjeg glasanja, osvojio jasnu pobedu na predsedničkim izborima, ističući da se zalaže za članstvo Srbije u EU, ali da ga protivnici optužuju da izbore koristi za jačanje svoje vlasti.

Britanski servis naglašava Vučićev zaključak da je narod glasao za njegovu politiku pridruživanja EU, bez okretanja leđa tradicionalnim saveznicima Rusiji i Kini.

Na istu Vučićevu konstataciju ukazuje i ruska agencija Tas s, citirajući mišljenja većine posmatrača da će, kako navodi, novi premijer biti „tehnička figura“, dok će zapravo Vučić imati punu kontrolu nad premijerom.

Američka agencija Blumberg ocenjuje da trijumf na jučerašnjim predsedničkim izborima Vučiću otvara put za jačanje vlasti i, u isto vreme, Rusiji daje šansu da produbi svoj uticaj na Balkanu.

Italijanska ANSA ističe da su sve ankete i pre izbora davale premijeru evropske orijentacije izglede za pobedu u prvom krugu.

Agencija Rojters prva je pod oznakom hitno objavila, pozivajući se na rezultate Ipsosa, da je premijer „Aleksandar Vučić ubedljivo pobedio na predsedničkim izborima u Srbiji sa 58 odsto glasova“, a pod ovom oznakom tu vest su ubrzo objavili i američki AP i francuski AFP, kao i ruske novinske agencije.

Rojters ocenjuje da je ovaj rezultat potvrdio skoro nespornu dominaciju Vučića u ovoj balkanskoj zemlji, koju on želi da odvede u Evropsku uniju, istovremeno zadržavajući snažne veze sa Rusijom.

Odmah posle Rojtersa, vest o pobedi Vučića javila je i italijanska agencija Ansa, koja se takođe pozvala na preliminarne podatke Ipsosa.

Ansa je navela da je on ostvario trijumf osvojivši između 57 i 58 odsto glasova, pozivajući se na agenciju Ipsos.

Na dalekom drugom mestu sa velikom razlikom je Saša Janković koji je dobio između 14 i 15 odsto glasova, dok je na trećem mestu sa nešto manje od devet procenata mladi i ekscentrični Luka Maksimović, a da je četvrti bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić sa 5,5 odsto, navodi italijanska agencija.

Ansa ukazuje da su sve ankete i pre izbora davale premijeru evropske orijentacije izglede za pobedu u prvom krugu.

Agencija AP je takođe izvestila da procene izbornih rezultata pokazuju ubedljivu pobedu premijera Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji.

Ovakav ubedljiv rezultat će ojačati njegovu već moćnu poziciju kao neospornog lidera Srbije, ocenjuje agencija.

AP prenosi procenu agencije Ipsos koja je objavila da je Vučić dobio više od 55 odsto glasova, dodajući da ako se takav rezultat potvrdi drugog kruga izbora neće biti.

Agencija AP je izveštavajući o predsedničkim izborima u Srbiji prenela i da je Luka Maksimović, student koji se kandidovao kao izmišljeni lik, proglasio i lažnu pobedu.

Maksimović je tvrdio da je dobio nešto ispod 68 odsto glasova, i uz vatromet proslavio svoju izmišljenu pobedu vičući „Ja sam pravi pobednik“.

AP je pre toga preneo da Republička izborna komisija nije zabeležila nikakve ozbiljne neregularnosti tokom glasanja i da je bilo manjih problema koje su odmah rešili zvaničnici na biračkim mestima.

Francuska agencija AFP je takođe izvestila o ubedljivoj pobedi premijera Aleksandra Vučića citirajući procene agencije Ipsos.

„Možemo reći da je on izabran za predsednika“, rekao je predstavnik Ipsosa Marko Uljarević za AFP.

Agencija prenosi da je prema procenama Ipsosa Vučić osvojio više od 55 odsto glasova, a da je iza njega sa oko 15 odsto bivši ombudsman Saša Janković.

Ruski Tas s, Ria novosti i „Raša tudej“ takođe izveštavaju da Vučić pobeđuje, pozivajući se na informacije Ipsosa.

„Dojče vele“ na engleskom jeziku je takođe večeras objavio da „izgleda da je Vučić izašao kao pobednik predsedničkih izbora“

Agencija Blumberg je takođe izvestila o ubedljivoj pobedi premijera Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima.

Blumberg navodi da je on dobio 55,1 odsto glasova, zasenivši drugoplasiranog rivala Sašu Jankovića koji je osvojio 16,2 odsto.

Evropski portal Politiko je takođe preneo vest da je Aleksandar Vučić pred ubedljivom pobedom na predsedničkim izborima.

 

Mediji u regionu: Vučić novi predsednik Srbije

Vodeći elektronski mediji u regionu na udarnim mestima objavili su vest da je aktuelni premijer Aleksandar Vučić dobio izbore za predsednika u prvom krugu.

Agencija HINA prenela je sinoć da je Vučić pobednik predsedničkih izbora u Srbiji, a da rezultati pokazuju da bi mogao osvojiti između 57 i 58,5 posto glasova.

HINA prenosi i da je najveće iznenađenje u kampanji i medijska atrakcija predsedničkih izbora, izmišljeni lik Ljubiša Preletačević Beli.

Splitska Slobodna Dalmacija prenela je da je na predsedničkim izborima u Srbiji Vučić izborio ubedljivu pobedu, te da se čekaju zvanični rezultati..

Riječki Novi list konstatuje da Vučić pobeđuje u prvom krugu.

Sarajevski Dnevni avaz preneo je prve rezultate predsedničkih izbora u Srbiji pod naslovom: „Vučić predsednik Srbije u prvom krugu“.

I zagrebački Večernji list na naslovnici navodi da je Srbija dobila predsednika u prvom krugu izbora.

Zagrebački portal Index.hr iz minuta u minut prenosi rezultate predsedničkih izbora i navodi da je upravo Vučić favort, te da mu neke agencije daju 56 posto podrške već u prvom krugu.

Uz podsećanje da su birališta zatvorena u 20 sati, te da je izlaznost bila oko 55 posto, sarajevski portal Kliks prenosi da predsednički izbori u Srbiji nisu prošli optimistično za sve kandidate.

Portal Aldžazire Balkans objavio je na naslovnici da je Vučić ubedljivi pobednik predsedničkih izbora sa 57,9 odsto glasova.

Crnogorski Radio Antena M javio je da sve ukazuje na to da drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji neće biti.

Crnogorska Radio-televizija prenosi da je Vučić odneo ubedljivu pobedu u prvom krugu, a portal CdM dodaje da izgleda za drugim krugom neće biti potrebe.

Makedonski mediji preneli su takođe da je aktuelni premijer Aleksandar Vučić odneo ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima u prvom krugu.

I mediji u Tirani prenose vest da je prema do sada prebrojanim glasačkim listićima Vučić odneo pobedu na izborima za predsednika Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 22°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana