Agencija:Oko 2.000 zahteva za prekršajne postupke zbog otpada Tanjug

Objavljeno: 10.07.2018. 17:08 Izmenjeno: 10.07.2018. 17:08

Agencija za zaštitu životne sredine dostavila je Prekršajnom sudu u Beogradu 1981 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnih lica i preduzetnika koji nisu ispunili svoje obaveze izveštavanja za 2017. godinu o uvozu proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada.

 

Kako se navodi u saopštenju, rok za dostavljanje podataka je bio 31. mart ove godine, a obavezu dostavljanja podataka imali su proizvođači i uvoznici guma, proizvoda koji sadrže azbest, akumulatora i baterija, mineralnih ili sintetičkih ulja ili maziva, električnih i elektronskih proizvoda i vozila za uvezene količine navedenih proizvoda koje sami stavljanu na tržište u Srbiji ili koje sami koriste kao krajnji potrošači.

Prema Zakonu o zaštiti životne sredine, Agencija inicira pokretanje prekršajnih postupaka protiv obveznika izveštavanja, odnosno plaćanja naknada, koji nisu dostavili potrebne podatke, odnosno nisu dostavili potrebne podatke na propisan način i u zakonskom roku, ili su dostavili netačne podatke.

S obzirom da su navedena pravna lica i preduzetnici propustili da dostave tražene podatke, pred Prekršajnim sudom u Beogradu protiv njih je pokrenut prekršajni postupak u cilju prikupl?anja traženih podataka.

Svrha naplate ekološke takse jeste harmonizacija evropskih standarda, poboljšanje stanja životne sredine na teritoriji naše zemlje kao i finansiranje zelenih projekata i podsticaja reciklažnoj industriji, kaže se u saopštenju Agencije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana