Adžić Vukičević:Brojevi manji, mogu se lako promeniti Tanjug

Objavljeno: 17.06.2021. 09:20 Izmenjeno: 17.06.2021. 13:41

Direktorka kovid bolnice u Batajnici doktorka Tatjana Adžić Vukičević izjavila je da, iako je trenutno najmanji broj hospitalizovanih u toj zdravstvenoj ustanovi, brojevi su nešto što je relativno i mogu se lako promeniti.

Adžić Vukičević je za RTS rekla da je trenutno povoljna epidemiološka situacija i da brojevi padaju iz dana u dan.

„Ovo je najmanji broj hospitalizovanih ikada u našoj bolnici, od ovih 75 bolesnika 60 se nalazi u jedinicama poluintenzivnog lečenja, 15 u jedinicama intenzivnog lečenja, a intubirana su tri bolesnika“, navela je Adžić Vukičevićeva.

Ukazala je da većina pacijenata ne zna gde se zarazila i da niko od njih ko trenutno leži u bolnici u Batajnici nije vakcinisan.

„Trenutno naš najteži pacijent je 1991. godište, ima samo 30 godina, to je neko za koga smo se borili osam prethodnih dana da ga ne stavimo na respirator i to smo morali da uradimo u nedelju uveče, jer on više nije imao snage da diše“, navela je Adžić Vukičevićeva.

Istakla je da je on prethodno bio zdrav momak, bez ijedne pridružene bolesti.

Adžić Vukičević je ukazala da se sve više pacijenata žali na posledice kovida i da lekari na Klinici za pulomologiju pregledaju dnevno 50 do 70 ljudi.

„Javljaju se različitim simptomima – kratak dah, osećaj nedostatka vazduha, izrazito zamaranje. Polovina njih je post kovid komplikacijama i najčešće viđamo fibroze pluća, bolesnik posle kovida treba još dugo vremena da bude pod budnim okom pulmologa da mu se olakša njegovo disanje“, navela je doktorka.

Osim toga, pacijenti se često žale na nedostatak kiseonika i jedan broj pacijenata i po izlasku iz bolnice mora da primaju kiseoničku terapiju.

„Na kraju, to su i embolije pluća i tromboze gornjih i donjih ekstrimiteta, kao i izlivi u plućnoj maramici“, rekla je Adžić Vukičevićeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 0°C

Pretežno oblačno

Utorak
Promenljivo oblačno

Max: 6°C
Min: -1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana