Ada Ciganlija dobila šezdeset novih sadnica

Objavljeno: 26.11.2021. 10:58 Izmenjeno: 26.11.2021. 14:25

Sadnja na Adi Ciganliji, crvenog hrasta, jasena i platana, deo je strategije pošumljavanja grada i povećanja zelenih površina.

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, zajedno sa gradskom sekretarkom za zaštitu životne sredine Ivanom Vilotijević, učestvovao je danas u sadnji šezdeset novih sadnica na Adi Ciganliji.

Kako je nakon sadnje istakao, zasađene su „školovane sadnice”, što znači da su uzgajane kroz poseban proces presađivanja, čime se garantuje da će se primiti i dalje rasti i razvijati se.

– To su stabla crvenog hrasta, jasena i platana. Sadnja na Adi Ciganliji, koja je posebno prirodno dobro, deo je strategije pošumljavanja grada i povećanja zelenih površina. Plan sadnje ove godine podrazumeva četrdeset hiljada novih sadnica, a Beograd će dobiti više od šesnaest hektara novih zelenih površina – kazao je Nikodijević.

On je istakao da će se ovaj proces nastaviti, jer za ovu namenu u budžetu ima dovoljno sredstava, te da iza čitavog plana stoje stručni ljudi.

– Sve što se radi dogovor je sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i Institutom za šume, odnosno sadi se planski. Pojedine šume kod nas su dostigle fiziološku zrelost tako da se pored povećanja zelenih površina mora obnavljati i postojeći fond, kako bismo imali održivu situaciju u budućnosti – rekao je Nikodijević.

Ivana Vilotijević je navela da su u skladu sa programom adaptacije Beograda na klimatske promene u toku radovi na ozelenjavanju površina Ade Ciganlije i sadnji novih stabala na tri lokacije. Uporedo sa procesom sadnje, postavlja se i sistem za zalivanje, kao i drveni ankeri za zaštitu stabla i njegovo pravilno držanje.

– Ada Ciganlija je veoma bitno mesto za rekreaciju naših sugrađana. Sadnja stabala na ovoj lokaciji planirana je prošle godine donetim programom, u skladu sa sloganom našeg sekretarijata „Posadi drvo na pravo mesto”. To je jedna od mera u vezi sa poboljšanjem kvaliteta vazduha, ali i unapređivanjem prirodnog ambijenta Ade Ciganlije – kazala je Ivana Vilotijević.

Do kraja godine, najavila je ona, biće zasađeno 210 drvorednih stabala i četrdeset hiljada šumskih sadnica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana