Abazović:Pokazaćemo da je društvena kohezija moguća Tanjug

Objavljeno: 08.02.2022. 13:42 Izmenjeno: 08.02.2022. 13:42

Mišljenja kao što su da Crnogorci i Srbi ne mogu da funkcionišu zajedno u državi su deo „matrice“, kaže Abazović u intervjuu za Dojče vele.

Društvo Crne Gore još uvek je polarizovano, kaže potpredsednik u tehničkoj vladi i lider GP URA Dritan Abazović i ističe da iza nacionalizama uvek stoji korupcija.

„Stojim iza teze da iza svakog nacionalizma na Balkanu stoje korupcija i organizovani kriminal“, naveo je Abazović za kojeg DW kaže da je verovatno budući mandatar za sastav nove crnogorske vlade.

Prema njegovim rečima, nova vlada Crne Gore mora da ima seda-osam jasnih zadataka, među kojima su najvažniji „deblokada evropskog puta“ i pripreme za novu turističku sezonu.

Takve zadatke Abazović naziva „magistralnim“ i smatra da su oni vrlo konkretni, jasno diferencirani i – rešivi.

Pogotovo ako Crna Gora „u pozitivnom smislu pobedi samu sebe“ – postane jedinstvena i reši stvari koje su u interesu „ogromne većine građana“.

„Poslednjoj vladi je nedostajala podrška funkcionalnog parlamenta i funkcionalne parlamentarne većine. To sada valja deblokirati. Ali, ne održavanjem novih izbora bez izborne reforme. Krajnje je vreme da se iskorači iz jedne “primitivne percepcije političke realnosti““, poručio je Aazović, prenosi DW da pritom stalno naglašava potrebu za „pomirenjem Crne Gore“.

Želi da Crna Gora do 2025. godine bude kompletno spremna za prijem u Evropsku uniju.

Abazović ocenjuje da je u 14 meseci vlade Zdravka Krivokapića pokrenuto mnogo pozitivnih stvari, kao što je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i da su tu postignuti konkretni rezultati.

Naglašava da su promene u javnoj administraciji postupan proces i tvrdi da se već pojavio „novi talas ljudi“.

„Mi smo tu da pokažemo da je društvena kohezija moguća“, rekao je Abazović i naglasio da će činiti sve da, kako navodi, ne bi postojale „dve Crne Gore“.

Na optužbe da radi za neke strane faktore, „Srbiju i slične“, Abazović odgovara da je to retorika onih kojima odgovara podela Crne Gore.

Sebe vidi kao političara koji je „izašao iz matrice“.

„Mi smo DPS pobedili 30. avgusta“ i „moramo da gradimo institucije sistema“.

Jer, kako kaže, DPS je način svog vladanja „preslikao“ i u mnoge institucije i kompanije, što sada valja prevazići.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana