Abazović:Jako smo blizu usklađivanja Temeljnog ugovora tanjug

Objavljeno: 08.06.2022. 13:15 Izmenjeno: 08.06.2022. 17:04

Dodao je da će onda Vlada Crne Gore to pitanje staviti ad akta i da će svi onda imati identičan tretman u verskim pitanjima.

 

foto tanjug

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da su Vlada Crne Gore i SPC vrlo blizu postizanja saglasnosti za potpisivanje Temeljnog ugovora i da će taj dokument biti potpisan čim se to desi.

Na pitanje Tanjuga kada će biti potpisan Temeljni ugovor, Abazović je rekao:

„Od Temeljnog ugovra u Crnoj Gori mediji prave top temu, ali to nije za Vladu Crne Gore top tema. To je jedno pitanje koje mora da se izmesti iz dnevnog reda u korist drzave i SPC. Čim dođemo do teksta, a već smo u razgovorima, ne vidim nikakav problem. Ne mogu da ga identifikujem, ja to pitanje tretiram kao i svako drugo. Pošteno, kako sa drugim verskim zajednicama tako i sa SPC“, naveo je Abazović.

Čim budemo imali usklađenost, a jako smo blizu, potpisaćemo, poručio je Abazović.

Abazović:Sa Vučićem o izrucenju Marovića, pitanje je pravde

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je uoči bilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da će jedno od pitanja biti izručenje Svetozara Marovića Crnoj Gori.

„To pitanje će ostati na stolu sve dok se Svetozar Marović ne izruči. Lično mislim da u odnosu na sva druga pitanja, to je pitanje koje je simboličko i pitanje pravde“, rekao je Abazović odgovarajući na pitanja novinara u Ohridu.

Kaže da je Marović osuđen za organizovani kriminal u CG i koji je naneo veliku štetu građanima te zemlje.

„Mislim da bi trebalo kaznu da izdržava u našoj državi“, rekao je Abazović. Sve van toga mislim da ne bi bila dobra poruka“, poručio je Abazović.

Ne vidim u izjavi Lavrova o Otvorenom Balkanu ruski uticaj

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ne vidi u izjavi Sergeja Lavrova o Otvorenom Balkanu nikakav ruski uticaj po pitanju te regionalne inicijative, kao i da nije čuo tokom samita u Ohridu nijedan argument uvezi sa tom inicijativom koji bi bio protiv interesa CG.

„Lavrov je dao izjavu da podržava OB i to je kao ruski uticaj“, rekao je Abazović odgovarajući na pitanja novinara.

Kaže da i SAD podržavaju OB, kao i da je na samit u Ohridu došao i američki ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, kao i da se obratio Gabrijel Eskobar sa podrškom za OB.

„Da li to onda znači da oni iz SAD žele da pomognu politiku Putina“, upitao je Abazović i rekao da stvarno ne misli da neko u to veruje.

„Taj mentalitet nas je ostavio na marginama EU“, ocenio je Abazović i dodao da to neki rade zbog ličnih interesa i etiketiraju određene stvari.

Poručio je da želi da se rebrendira ZB i da treba iz ZB poslati potpuno drugačiju poruku.

Dolazi bolje vreme saradnje Srbije i Crne Gore

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je u Ohridu da činjenica da će njegova prva poseta regionu biti poseta Beogradu govori da dolazi bolje vreme saradnje dve države.

Na pitanje Tanjuga da li će u posetu Srbiji doći sa nekim pozitivnim vestima, na primer, o prihvatanju da Crna Gora postane članica “Otvorenog Balkana”, te da li će moći da obezbedi podršku za to u Crnoj Gori, Abazović je rekao da je sama činjenica da u prvu regionalnu posetu, kao premijer, dolazi u Beograd, pozitivna vest.

“Mislim da to govori da dolazi dobro, bolje, ali da ne ureknemo, vreme saradnje dve države”, rekao je Abazović.

On je dodao da mu je žao što do sada nije bilo tako, iz različitih okolnosti, ali da će njegova poseta biti dobra prilika da se menja praksa, a da, kako je rekao, “svi zajedno budemo mudriji, bolji, pametiniji”.

“Čast mi je da dođem u Beograd u prvu zvaničnu posetu regionu. Sa zadovoljstvom ću ići i u druge gradove, kao što i mi upućujemo poziv liderima, koji su ovde, i koji nisu, da su više nego dobrodošli”, rekao je Abazović.

Da li će do tada biti jasno da li će Crna Gora pristupiti “Otvorenom Balkanu”, manje je važno, istakao je Abazović i dodao da je važnije da se danas na Samitu oseća dobra energija i da se lideri odlično razumeju oko svih pitanja.

“Zahvaljujem se na pozivu, i verujem da ćemo se truditi zajednički. Nemam dilemu da će Aleksandar Vučić dati doprinos tome, da će aktuelna i nova vlada u Srbiji dati doprinos tome, a crnogorska svakako hoće – da što više lepih vesti bude na relaciji Crna Gora – Srbija, ne samo po pitanju “Otvorenog Balkana“, već i o mnogim temama, do kojih su neke su ovde aktuelizovane”, rekao je Abazović.

Treba da “okrenemo kolo” i da, umesto plasiranja loših vesti, imamo sve više dobrih, dodao je Abazović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana