Abazović i Rama:Nemačko-francuski sporazum je dobar, podržavamo dijalog tanjug

Objavljeno: 27.02.2023. 14:33 Izmenjeno: 27.02.2023. 15:19

Poruka naše vlade je da podržavamo dijalog, sporazum i ono što je proevropska budućnost Zapadnog Balkana“, rekao je Abazović.

foto tanjug

 

Predsednici crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović i premijer Albanije Edi Rama, komentarisali su u Podgorici francusko-nemačkom sporazumu koji će, kako je navedeno u pitanju, „voditi ka nezavisnosti Kosova“ i poručili da smatraju da je ponuđeni sporazum dobar i da podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji vodi ka proevropskoj budućnosti regiona. „Mi smo danas poslali poruku da smo spremni za saradnju, to je univerzalna poruka. Vlada Crne Gore maksimalno podržava dijalog između Srbije i Kosova. Francusko-nemački plan je veoma dobar, moramo imati normalizaciju u regionu. To nije naše pitanje i ne možemo ko i kako će politički delovati, ali budućnost svih nas je u saradnji. Veoma sam siguran da će, na kraju, svako imati dobrobit od toga. Svi gubimo ako se nalazimo u statusu kvo. Poruka naše vlade je da podržavamo dijalog, sporazum i ono što je proevropska budućnost Zapadnog Balkana“, rekao je Abazović, koji je na pitanja novinara odgovarao na albanskom jeziku. Crna Gora, istakao je, ne podržava politike devedesetih, podela, nacionalizma, konflikta… „Podržavamo politiku sporazuma, progresa, saradnje, poštovanja između država. Siguran sam i želim da verujem da će lideri Srbije i Kosova shvatiti ovu poruku i situaciju, i to će biti veliki boost za celi region. Status kvo ne donosi nikome ništa dobro, ali nije naše da komentarišemo šta će biti odnosi između vlada u regionu“. Rama je rekao da je ovo pitanje strana u dijalogu. „Ovo je problem strana u dijalogu, oni su ti koji imaju odgovornost da odluče i ti koji će platiti cenu njihovih pogrešnih odluka. Ne kažem ovim ništa novo, ali nema nijednog drugog puta, svaki drugi put je iluzija koja se stvara građanima za politiku, glasove, unutrašnje ratove, ali nema veze sa budućnošću“. Premijer Albanije je rekao da želi i da se nada da je „svim srcem“ angažovan da Beograd i Priština uđu u put bespovratnog dijaloga. „Mislim da sporazum baziran na francusko-nemačkom planu, barem koliko imam informacija, je najbolja stvar koja je bila ikada za stolom. Ali, ovo je moje mišljenje, poštujem suverenitet dve strane da odluče. Svakako, kad dođe situacija kao ova, neizostavno je da Vlada Albanije i ja podržimo Vladu Kosova i njihovu vlast, i ja im želim da budu odlučni i uspešni“, rekao je Rama.

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je  u Podgorici da planira da u junu u Crnoj Gori bude organizovan jedan neformalni sastanak Otvorenog Balkana u kontekstu regionalne saradnje, na koji bi bili pozvani lideri svih država Zapadnog Balkana. Abazović je ponovio stav da podržava sve regionalne inicijative i najavio održavanje zajedničkih sednica vlada i sa drugim državama. „Inicijativa Otvoreni Balkan je oživela Berlinski proces i dobro je što ga je oživela, mi smo usvojili neke sporazume, daćemo ih na ratifikaciju i idemo dalje“, rekao je Abazović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Albanije Edi Ramom. Održavanje tog planiranog sastanla u junu, kazao je Abazović, zavisiće od političkih okolnosti u Crnoj Gori. „To je naša obaveza i naš interes. Interes Crne Gore je da u susedstvu bude što veća harmonija“, rekao je Abazović. Istakao je da će ako bude novog samita Otvorenog Balkana, Crna Gora učestvovati, kao što je i do sada učestvovala. „Stava sam da svaka regionalna saradnja doprinosi miru i stabilnosti. Od toga ne može da boli glava. Glava može da boli ako jedni druge gledamo kao neprijatelje“, naveo je Abazović. Na pitanje Rami da pojasni najavljeni sastanak, kada bi i u kom gradu u Crnoj Gori bio održan, premijer Albanije je rekao da u inicijativi Otvoreni Balkan ne treba tražiti nikakve skrivene namere, a da sve drugo u vezi sa sastankom zavisi od premijera Abazovića. On je istakao da su Berlinski proces i Otvoreni Balkan komplementarni i neophodni. Abazoviću je zahvalio na angažovanju Crne Gore u inicijativi Otvorenog Balkana. „Ujedno želim da zahvalim što je (Abazović) izrazio želju da organizuje samit Otvorenog Balkana u junu ovde u Crnoj Gori, uzimajući u obzir da će Berlinski proces imati svoj proces u Tirani početkom jeseni“, rekao je Rama. Istakao je da je Otvoreni Balkan neophodan da bi, kako je naveo, „zaživeo ritam svega onoga što su vrednosti i zahtevi koji proističu iz Berlinskog procesa“. „Ne možemo biti zadovoljni samo sa Berlinskim procesom, nego treba da stavimo snage na raspolaganje da zaživimo ideje koje su temelj Berlinskog procesa. Potpisivanjem današnjih sporazuma dali smo doprinos da određene ideje zažive“, naveo je Rama. Kazao je i da je počeo rad konzorcijuma Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, vezano za Jadransko-jonski gasovod i da će taj projekat biti ubrzan ako bude postojala međudržavna saradnja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana